רחיצה בשבת

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 15/04/02 13:10 ג באייר התשסב

שאלה

האם מותר להתקלח במים חמים בשבת? ביום טוב? ולמה? תודה.

תשובה

ב"ה ו' אייר תשס"ב

ללירז שלום!

מים שהוחמו מערב שבת (אם חממו אותם בשבת אסור להשתמש בהם גם אם הדבר נעשה על ידי גוי לצורך חולה)
אסור לרחוץ בהם את כל הגוף אבל מותר חלק מן האברים כמו פניו ידיו ורגליו אבל לא את רוב הגוף.
הסיבה לאסור זו גזירה של חז"ל שמא אדם יחמם מים לצורך כך.
אדם שרגיל להתרחץ מידי יום והוא מצטער מאד או חולה מותר לרחוץ כל גופו במים שהוחמו מערב שבת כי על אדם כזה חז"ל לא גזרו את גזרתם.

ההיתר להשתמש במים חמים הוא בתנאי שלא גורם לחמום מים קרים במקביל לשמוש, ולכן בבוילר קיימת בעיה להתשמש בו כיון שנכנסים מים קרים למערכת ומתחממים מכח המים החמים שנמצאים שם, אם סוגרים את הברז של כניסת המים הקרים הדבר מותר או שמדובר על מים חמים שחומם הוא פחות מיד סולדת כ- 45 מעלות צלזיוס.

בדוד שמש ניתן להשתמש.

מקור ההלכות לגבי רחיצה בשבת הוא בשולחן ערוך אורח חיים סימן שכ"ו.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת