רווק בליל שבת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 11/01/12 14:31 טז בטבת התשעב

שאלה

שלום רב

אני עושה קידוש בליל שבת לבד האם אני צריך להגיד "אשת חיל" ו האם זה חובה?

ו בהמשך הקידוש יש לשם יחוד קדשא בריך הוא... ו מוזכר שם "וימשך לנו ולנשותינו ולבנינו ובנותינו..." אני לא נשוי ואין לי ילדים האם אני יכול להגיד את הנוסח הזה?

האם זה בסדר לערבב מיץ ענבים עם יין כי קשה לי לשתות רק יין או שעדיף לקדש רק על מיץ ענבים

תשובה

בס"ד
שלום רב,

כל הפיוטים שאומרים בליל שבת הם מנהג ולא חובה.
אמירת "אשת חיל" בליל שבת הוא מנהג האר"י הקשור לתפיסת המקובלים שליל שבת הוא זמן התקרבות השכינה.
מבחינה זו אמירת הפרק מכוונת לכבוד השכינה כך שאין משמעות אם אומר זאת נשוי או רווק.
מכאן שאין כל איסור ואתה יכול לומר את הפרק בשמחה ובלב שלם.

במידה ואמירת הפרק ממחישה לך את רווקותך והדבר קשה לך, אתה רשאי להמנע. שמעתי שמאז שהתאלמן, נהג הרב צבי יהודה שלא לומר פרק זה - אם שמועה זו נכונה אז יש לך על מי לסמוך כשאינך אומר.

בודאי לא שייך שרווק יאמר "ולנשותינו ולבנינו ובנותינו..." לפיכך אתה תאמר "וימשך לנו..."

לעניין קידוש, יין עדיף על מיץ ענבים, אבל אפשר לקדש על מיץ ענבים. אם אתה מוזג מיץ ענבים ליין שלך אתה רק מהדר את הקידוש שלך.