ק''ש

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 01/07/10 00:46 יט בתמוז התשע

שאלה

בס"ד.

אני עכשיו רק לומדת את הסידור ולא יודעת בידיוק, ולא כל כך מתמצאת אבל אכתוב בע"ה את מה שאני מבינה.

אני שואלת על ק"ש שעל המיטה בלילה .

דבר ראשון, כתוב לי שלאחר חצות איני אומרת שם ומלכות, השאלה שלי היא מה הכוונה האם הכוונה ל"ברוך [אתה ה' אלוקינו מלך העולם] המפיל...."

האם מה שנמצא בתוך הסוגריים זה ה"שם ומלכות"?

שאלה נוספת,

אני מתחילה ב"ריבונו של עולם...."

מגיע עד ל"אלוקיכם אמת"

ואז מתחיל "יעלזו חסידים,

כתוב שאני צריך לחזור על הפסוק "הנה מטתו" ג' פעמים,

היכן נגמר פסוק זה? באיזו מילה?

לאחר הוידוי יש לי "אנא בכוח"

האם אני אומרת "ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד" רק לאחר שאמרתי את הפסוק שכנגד אותו לילה ג' פעמים? או לפני?

ושאלה אחרונה, האם כשאני לא אומרת שם ומלכות אני יכולה לעשות דברים אחרים לפני השינה ?

תודה רבה רבה רבה,

ליטל.

תשובה

בס"ד
שלום רב,
1. אמירת ברכת המפיל לאחר חצות היא מחלוקת. אשכנזים נהוג לומר גם לאחר חצות בשם ומלכות וכן חלק מהספרדים. לכן עליך לבדוק מה מנהג המשפחה שלך בענין זה.
2. אמירת המפיל בלא שם ומלכות בסוגריים דלהלן:

בָּרוּךְ (אַתָּה ה' אֱלֹקֵֽינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם) הַמַּפִּיל חֶבְלֵי שֵׁנָה עַל-עֵינָי וּתְנוּמָה עַל-עַפְעַפָּי, וּמֵאִיר לְאִישׁוֹן בַּת עַיִן יְהִי רָצוֹן מִלְפָנֶיךָ (ה' אֱלֹקַי וְאֱלֹקֵי אֲבוֹתַי) שֶׁתַּשְׁכִּיבֵנִי לְשָׁלוֹם וְתַעֲמִידֵנִי לְחַיִּים טוֹבִים וּלְשָׁלוֹם, וְתֵן חֶלְקִי בְּתוֹרָתֶךָ, וְתַרְגִּילֵנִי לִדְבַר מִצְוָה, וְאַל תַּרְגִּילֵנִי לִדְבַר עֲבֵרָה, וְאַל תְּבִיאֵנִי לִידֵי חֵטְא וְלֹא לִידֵי נִסָּיוֹן וְלֹא לִידֵי בִּזָיוֹן, וְיִשְׁלֹט בִּי יֵצֶר טוֹב וְאַל יִשְׁלֹט בִּי יֵצֶר הָרָע, וְתַצִילֵנִי מִשָּׂטָן וּמִפֶּגַע רָע וּמֵחֳלָיִם רָעִים. וְאַל יְבַהֲלוּנִי רַעֲיוֹנַי וַחֲלוֹמוֹת רָעִים וְהַרְהוֹרִים רָעִים, וּתְהִי מִטָּתִי שְׁלֵמָה לְפָנֶיךָ, וְהָאֵר עֵינַי פֶּן אִישַׁן הַמָּוֶת. בָּרוּךְ (אַתָּה ה') הַמֵּאִיר לָעוֹלָם כֻּלוֹ בִּכְבוֹדוֹ:

3. הפסוק שאת שואלת עליו בשלמותו:
"הנה מטתו שלשלמה, ששים גבורים סביב לה מגברי ישראל: כלם אחזי חרב מלמדי מלחמה, איש חרבו על-ירכו, מפחד בלילות".

4. ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד הוא המשפט המסיים את "אנא בכוח" והוא חלק מ - "אנא בכוח"

5. העניין של קריאת שמע על המיטה - ללכת לישון מתוך תורה ואמונה. לכן ראוי לתכנן מראש שקריאת שמע תהיה הפעולה האחרונה לפני השינה. אבל אם קרה משהו חדש או שאינך נרדמת - אפשר לפנות לדברים אחרים גם אם אמרת את הברכה בשם ומלכות.

ממליץ לך על שעור יפה בענין מאת הרב אליעזר מלמד:
http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?id=2795