קשירת נעליים בשבת

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 04/01/13 10:06 כב בטבת התשעג

שאלה

קניתי נעליים חדשות לשבת שיש בהם שרוך, וריצ'רץ' בצד.

יוצא שבפועל קושרים בדרך כלל את השרוך פעם אחת לפי הגודל של הרגל, וביום יום משתמשים בריצ'רץ' בצד.

חידשתי את הנעליים בשבת, ומישהו אמר לי שאסור לקשור את השרוך. אמרתי לו שאני קושרת אותו רק בקשר רגיל עם עניבה ולא בקשר כפול, ולכן זה מותר.

הוא אמר לי שבגלל שאני לא מתכננת לפתוח את הקשר אסור. מי צודק?

תשובה

שלום!

מותר לקשור קשר אחד שעשויים להתיר אותו ביומו, ובשני קשרים שמהודקים חזק נהגו להחמיר ולחשוש שזה קשר של אומן שאסור (שו"ע שי"ז ברמ"א סעיף א).

קשר עניבה אינו נחשב קשר בכלל, ומותר לקשור אותו אפילו חזק מאוד ואפילו אם לא מתכוונים לפתוח אותו לעולם (שם סעיף ה').
ההגדרה של קשר עניבה היא: קשר שנפתח במשיכת חוט אחד (הלולאה העליונה של קשר הנעליים לדוגמא).

הרמ"א מתיר גם לקשור קשר עניבה על גבי קשר רגיל, אך האחרונים העמידו זאת דווקא באופן שהקשר התחתון מיועד להפתח ביומו ולא להשאר שם לעולם.

[לכן, למרות שבדרך כלל מותר לקשור קשר נעליים של קשר רגיל ועליו עניבה - במקרה שלך שהקשר מיועד להשאר שם לזמן ארוך - אסור ].

שבת שלום!