קשיים עם אמא

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 25/07/13 13:15 יח באב התשעג

שאלה

שלום כבוד הרב,

כבר הרבה זמן שהקשר שלי עם אמא הוא "על הפנים" כמו שאומרים..

אני ואמא שלי מאוד שונות, היא באה מבית חילוני ואני ב"ה התחזקתי מאוד בשנים האחרונות... אני מרגישה שהיא מתביישת בי, לדוגמא- היא לא כ"כ אוהבת להתסובב איתי ברחוב כשאני לובשת "שקים" בשיא החום של הקיץ, היא מתביישת לספר לחברותיה החילוניות שהבת שלה הולכת לעשות שירות לאומי וממש לא חשבה על להתגייס לצה"ל, היא נעלבת בחתונות מעורבות שאני מסרבת לרקוד ועוד הרבה מקרים אחרים...

עצוב לי שהיא מרגישה שהיא קיבלה "עונש" שיש לה בת דתיה. עוד יותר עצוב לי שאכפת לה מה המשפחה המורחבת חושבת (אף הם חילונים), החברות, הסביבה וכו'.

אני מרגישה שאני מאבדת את הקשר שלנו, את הבן אדם שהכי אוהב אותי בעולם (וברור לי שהיא אוהבת אותי). אין לי חשק לשוחח איתה כבר, לספר לה איך עבר עלי היום... כמובן שזה פוגע בכיבוד ההורים שלי-איך אפשר למלא את הרצון של אדם שמתבייש בי ומנסה לגרום לי לא לממש את רצונותי וחלומותי?! אני נקרעת בין הציווי לכבד את הורי לבין המצוות האחרות המוטלות עלי-וזה פשוט מעציב אותי. אני רוצה למלא את רצון ה' אבל מרגישה שאני מוותרת על אמא...

מה לעשות?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הדברים שאת כותבת - נוגעים ללב, ומעוררים הערכה רבה כלפיך. את רואה את המציאות במבט מאוד בוגר ואחראי.
את מסוגלת לראות את המורכבות בקשר של אמא שלך אתך. את יודעת להבין ולהרגיש את הקושי שיש לאמא שלך אתך אבל גם את האהבה הבסיסית שהיא חשה כלפיך.
הדברים הללו מעידים על בסיס רגשי בריא וחזק שיש לך עם אמא שלך - למרות הקשיים הגדולים שיש לכם בהתנהלות המשותפת.
לכן נראה שהדבר הנכון הוא לשוחח ביניכם על המצב הזה.
זו צריכה להיות שיחה שלא נעשית פתאום ולא דרך אגב, אלא לאחר שאת קובעת איתה מקום וזמן לשיחה חשובה ביניכם. שיחה ששתיכן מתפנות עבורה מכל עיסוק אחר.

השיחה הזאת חייבת(!) להיות חיובית (כל מה שאת כותבת כאן מוכיח שאת רואה את הדברים הטובים באמא שלך, לכן את יכולה להתחיל את השיחה בכך שאת יודעת שהיא אוהבת אותך, שאת מבינה שקשה לה עם סגנון החיים שלך...).

בענין 'כיבוד הורים', את צריכה להדגיש שדווקא כבחורה מאמינה חשוב לך מאוד קשר טוב עם ההורים. תסבירי שיש לך מצוות 'כיבוד הורים' ואת רוצה לקיים בדרך הכי שלמה שמתבטאת בקשר עמוק וחזק עם אמא שלך...
את צריכה לומר לה לקבל אותך כמו שאת. תני לה דוגמאות ממשפחות אחרות, שם אחד הילדים חזר בתשובה והדבר לא פגע אלא להיפך רק חזק את הקשר המשפחתי....

אני בטוח שכאשר אמא שלך תשמע עד כמה את יודעת שהיא אוהבת אותך, והיא תחוש כמה הקשר הטוב ביניכם חשוב לך - היא תרגיש רצון עז להענות לציפיות הטובות שלך ולהחזיר אהבה על אהבה - שיחה כזאת היא הפתח הטוב ביותר לשינוי הקשר ביניכן.