קשיים טוב או רע?

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 19/06/09 13:47 כז בסיון התשסט

שאלה

אני למדתי שכאשר אתה בדרך לעשות מעשה מסוים אז הקדוש ברוך הוא מקשה עליך בדרך כדי לראות עד כמה אתה באמת רוצה לעשות את המעשה הזה (כמו אברהם אבינו שכאשר היה בדרך לעקוד את בנו אז ה' שלח לו קשיים בדרך) אבל אני גם למדתי שכאשר האדם פונה לדרך לא נכונה הקדוש ברוך הוא עושה לו קשיים כדי לרמוז לו לחזור לדרך הישר אז איך אני מבדיל בין הקשיים שהקדוש ברוך הוא רומז לי לבין הקשיים שהקדוש ברוך הוא רומז לי?

תשובה

שלום

כדבריך, קושי יכול להגיע מגמות הפוכות,
ועל כן יש למדוד את הרצון והמעשה אל מול מה שד' ציווה בתורה ומה שחז"ל הורו מתוך עיון בתורה, ואל מול המוסר האנושי הפשוט והישר שבתוכנו.
לא מודדים מעשה על פי סימנים בעלמא, הניתנים להסברים הפוכים. לא בשמיים היא.

כל טוב