קריאת תהילים בתשעת הימים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 11/07/13 21:55 ד באב התשעג

שאלה

האם מותר לקרא בתשעת הימים ובתשעה באב עצמו פרקי תהילים, שיר השירים, פרקי שירה והתפילות הנהוגות לפני ואחרי קריאת פרקי תהילים ושיר השירים?

תשובה

שלום!

בתשעה הימים מותר (ומצווה) ללמוד תורה כרגיל.

בתשעה באב עצמו לא לומדים תורה.

בקריאת מזמורי תהילים כשיש לאדם סדר קבוע לקרוא תהילים (כגון שקורא תהילים יומי לגמור את הספר כל חודש וכדומה) נחלקו האחרונים:
- יש אומרים שזה מותר אחרי חצות היום (השנה יוצא ב-12:44 בצהריים) כיוון שזה דרך תחנונים ולא דרך לימוד (וקוראים גם התפילות שעימו).
- ויש התירו אפילו פרק שירה וכדומה אחרי חצות היום למי שיש לו סדר קבוע בזה.
- ויש נוהגים שלא לקרוא גם אחרי חצות, ומשלימים במוצאי תשעה באב או למחרתו.

[למעשה ] צריך לשקול מה האופציה השנייה. אם במקום קריאת תהילים ומזמורים אדם יתבטל וישב עם יושבי קרנות שמפטפטים סתם דיבורים ומסיחים הדעת מהאבילות - ודאי שעדיף לסמוך על הפוסקים המתירים ולשבת לקרוא הדברים הקבועים לו (אך רק אחרי חצות).
אך מי שיכול - טוב יותר שישלים למחרת את כל הסדרים הקבועים לו ובמקום זה ילמד אגדות החורבן, איכה, איוב, ספרים על השואה והצרות שקרו לעם ישראל, ילמד קינות או יקרא ספרי מוסר המשברים את הלב לתשובה.

ויהי רצון שנתאחד כולנו ונזכה לתקן את הפגמים שבגללם נחרב בית מקדשנו, ויחזור ה' במהרה להשרות שכינתו שוב ביננו ונעלה בשמחה לבית ה' הבנוי עוד השנה!

(מקורות: שו"ע או"ח סימן תקנ"ד ומשנה ברורה).

* התשובה ניתנה ע"י חתן הרב.