קריאה נכונה בתפילה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 10/07/13 12:24 ג באב התשעג

שאלה

שלום רב!

המון תודה לאתר הנפלא ולצוותי המשיבים!

מחילה על ריבוי הסעיפים. אבקש לדעת מספר דברים בהקשר לתפילה:

1. האם כשמתבלבלים תוך כדי התפילה במילה או בהגייתה, מותר לחזור על המילה שוב ולומר אותה נכון, או שיש להמשיך? אני פשוט מאוד משתדלת ללמוד כמה שיותר וכמה שיותר נכון...

2. למה בתפילה, מילים מסוימות כמו "דור" ו"כול" לפעמים רשומות עם חולם חסר (לקרוא כמו COL) ולפעמים עם קמץ (כמו DAR במקום DOR)? אז איך באמת יש להגות אותן, ומה הפירוש אם ההגיה היא לא כמו שרגילים בדיבור?

3. למה לפעמים רשום את שם ה' בצורות שונות: פעם עם שני "יודים" ופעם אחרת? יש להגות אותם בדרכים שונות?

4. מה זה "יה" ? למשל בפסוק "כל הנשמה תהלל יה הללויה".

תודה רבה רבה!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

1. אין לחזור אלא אם כן החסרת מילה או הברה.
החובה לדייק בהגיה קיימת רק בקריאת שמע. וגם בקריאת שמע אין חובה לחזור: "צריכה הקוראת לדקדק באותיותיה, שלא תבליע שום אות, לא תדגיש את הרפה ולא תרפה את המודגש. וכן לכתחילה יש להבחין בין אות 'א' ל'ע', ובין 'כ' ל'ח', ובין 'קמץ' ל'פתח', ובין 'צירי' ל'סגול' (שו"ע או"ח סא, יד-כג). ואמרו חכמים: "כל הקורא קריאת שמע ומדקדק באותיותיה - מצננין לו גיהנם" (ברכות טו, ב). בדיעבד, אם קראה שלא בדקדוק - קיימה את המצווה, ובתנאי שלא תחסיר הברה שלמה (שו"ע סב, א; מ"ב א)."
מתוך
http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?id=3847

2. הקמץ הזה הוא 'קמץ קטן' שהגייתו בדיוק כמו חולם (= האות O באנגלית).
עיין
http://he.wiktionary.org/wiki/קמץ_קטן

3. שם ד' מודפס בכל מני צורות כדי לשמור על קדושתו. הגייתו היא תמיד 'האדון שלי' (ADONAI בעברית).

4. י-ה זה כינוי לקב"ה החצי הראשון של שם י-ה-ו-ה.

חשוב לדייק במילים מפני שהם הבסיס של התפילה, המילים בתפילה הם כמו גוף והכוונה הנשמה! חשובה מאוד מאוד הכוונה בתפילה - שים לב שהעיסוק במילים לא יבוא על חשבון הכוונה!