קריאה ילד בתורה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/09/12 15:17 ה בתשרי התשעג

שאלה

שלום לכב' הרב!

אצלנו בבית כנסת ביום שבת בבוקר, יש ילד קטן שנתנו לו איזה פעם לבקשת האבא לקרוא את המפטיר (הקטע הקצר בסוף הפרשה שחוזרים עליו שוב לפני קריאת ההפטרה).

עכשיו הדבר נהפך להרגל, הילד מגיע אליי כל פעם ושואל אם הוא יכול לקרוא ולא נעים לי לפגוע בו וגם הקהל נראה כתומך, אז אני נותן לו.

השאלה היא האם זה תקין הלכתית? הבנתי שזה שזה קטע שרק חוזרים עליו ומקודם החזן כבר קרא אותו לכולם אז אולי זה בסדר. האם אכן כך?

אציין גם שמדובר בילד כבן 7-9 שלא קורא "פרפקט", יש לו לפעמים שגיאות לשון ואז מתקנים אותו וכן רואים שהוא לא יודע את הטעמים, ואני מפקח עליו שלפחות יעצור באתנחתא ובסוף פסוק.

האם אפשר לתת לילד לקרוא?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הספרדים מעלים לתורה בשבת גם לפני גיל מצוות. אבל האשכנזים מאפשרים זאת רק במפטיר (שהוא עודף על שבעה קרואים).
לכן עקרונית יש מקום להעלות ילדים למפטיר.
אצלכם אתה יכול לדרוש מהילד להתכונן כמו שצריך ולומר לו שאם אינו יודע לקרוא נכון זה פוגע בכבוד הציבור. אתה יכול לגבש אתו הסכם: שהוא יכין עצמו היטב וידרוש זאת מעצמו בכל שבועיים או חודש וכד'.
כך כולם יצאו נשכרים:
הילד יקח ברצינות את הקריאה והדבר יעודד אותו ללמוד זאת בתשומת לב רבה.
אתה תצטרך להתמודד עם הקושי שלך שילד קורא - רק פעם או פעמיים בחודש.

עיין בקישור פרוט ההלכות שנוגעות לעליה של קטן לתורה
http://www.moreshet.co.il/web/shut/shut2.asp?id=47058