קיצוניות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 17/08/13 21:34 יא באלול התשעג

שאלה

1. בפרשת השבוע ( שופטים) קראנו על זה שאם יש משהו מישראל שעושה משהו לא טוב - לא כמו הכלל ישר -הרג\ שריפה\סקילה\מיתה וכו'.

לא יודעת מה אתכם אבל אני תמיד על קהילות קיצוניות לדוגמא החרדים , אני חושבת שזה ממש לא בסדר כאשר בן\בת שלהם קצת סוטה מהדרך אז הם מתעלמים ממנו או מנדים אותו.תמיד חשבתי שזה הדבר הכי לא בסדר לעשות ופתאום אני מגלה שזה מה שהתורה אומרת לעשות- כשיש משהו שמתנהג לא בסדר ישר ל"עשות לו תמוות".מילא זה אבל איך זה מתקשר עם בחירה חופשית כל אחד יכול לעשות מה שבא לו ופתאום אומרים- לא, יש כללים.

2. למה צריך לשנוא ערבים? לא לאהוב אותם? הרי בפרט יש ערבים שהם בסדר וסתם מכלילים אותם עם כולם.

3. בתורה מצוי הרבה מילים לא כשרות\צנועות\בוטות , זה ממש לא צנוע!!

איך התורה שהיא כל כך קדושה משתמשת בפרטים לא צנועים??(כי תצא)

תשובה

בס"ד
שלום רב,

1. העונשים של התורה באים יותר לאיים מאשר לפעול. התורה רוצה שנדע שמעשים מסוימים חמורים מאוד לכן קובעת עליהם עונש מוות: עבודה זרה, גילוי עריות, שפיכות דמים, שמירת שבת וכד'
כדי להרוג בפועל צריך פסיקה של בית דין, זה לא כל כך פשוט. הגמרא אומרת שבית דין שהיה הורג אדם בשבעים שנה נקרא בי"ד קטלני.
מה שאת כותבת על החרדים זו הכללה גורפת - לא כל החרדים כאלה.
בחירה חופשית לא סותרת כללים. לאדם יש בחירה חופשית לנהוג שיכור - למרות שאם הוא יתפס יענישו אותו.
לאדם יש בחירה חופשית לעשן למרות זה מסכן את בריאותו.

2. לא צריך לשנוא אף אדם. צריך לשנוא רק רשעים.

3. התורה מתיחסת לחיים. בחיים לעיתים עולות האשמות וטענות בינו לבינה שעלולות לפגוע בזוגיות או אפילו במשפחה כולה. חייבים לעשות בדברים הללו סדר. אי אפשר להתעלם מהם.