קבלת כסף על שדכנות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 23/08/12 17:21 ה באלול התשעב

שאלה

שלום כבוד הרב,

זכיתי להיות שליחה של הקב"ה ולשדך בין אחת החברות הכי טובות שלי לבעלה.

מבחינתי זה מספיק והשמחה באושרם ומעצם זה שהיא מצאה את זיווגה- רבה.

חברתי, לאות תודה והערכה, החליטה בשיתוף עם בעלה לתת לי כמתנה איפור לחתונתה, תסרוקת ומניקור-פדיקור בתור מתנת שידוכים.

כמובן שאמרתי לה שהיא לא צריכה, אבל היא התעקשה.

סיכמנו בינינו שזו תהיה "מתנת השדכן".

לאחר החתונה, הם החליטו לתת לי בנוסף סכום כסף נכבד מאד. (5000 ש"ח).

הם אמרו שהם לא רוצים שיהיה עליהם קפידה, בעיות בנישואין/בפוריות עקב כך שהם לא נתנו מספיק לאדם ששידך ביניהם

ושהם באמת רוצים לתת לי מתוך הודיה עצומה על האושר שגרמתי להם.

(ניסיתי לומר להם שיתרמו אותו לצדקה, אך הם אמרו שזה בנוסף לצדקה ולא במקום והם תרמו גם לצדקה סכום מסוים).

קשה לי לקחת את הכסף הזה.

גם כיוון שהם זוג צעיר וטרי והם תלויים רק בעצמם ולא לוקחים דבר מהוריהם,

גם כי אני מרגישה קצת גזלנית- שהרי סיכמנו שמתנת השידוכים יהיו הפינוקים המפורטים לעייל

וגם כי אני יודעת שבמידה שאכיר את בן זוגי ע"י שדכן (חבר קרוב, אדם מן השורה, או אדם שזה מקצועו), לא אוכל להרשות לעצמי לשלם סכום כזה לפי מצבי הכלכלי כיום.

סיבה נוספת היא שזו הרגשה ש"קונים את המצווה" שלי בכסף- והרי עשיתי זאת בשמחה! בלי שום כוונה לרווח כלשהו.

מצד שני,

יש לי את הצד החומרי- - אני כן זקוקה לכסף הזה, אבל נראה לי שזה שיקול לא כ"כ קשור והולם...

החלטנו בינינו (היא ואני) שנפנה אליך וע"פ פסיקתך נחליט מה לעשות בכסף.

תודה רבה על כל פועלכם כאן

וחודש טוב.

תשובה

שלום וברכה

ראשית, יישר כוח על מה שעשית, וזכית להקים בית בישראל. זו זכות גדולה, ובעזרת ד' תמצאו אף את את זיווגך במהרה.

אני דווקא תומך בכך שתקבלי את הכסף.
זה חלק ממגמת עידוד האחרים לעסוק בשידוכים. הכסף מגיע לך, את זקוקה לו, וזה גם מהלך ציבורי נכון שאנשים ישלמו על שידוכים, וזה יהיה עוד עידוד של שאר בני אדם לעשות זאת.

ואכן ראוי שהם ישלמו לך.
ומה תעשי עם הכסף ?
כרצונך.
אלא שאני מציע לעשות איתו שלושה דברים:
את החלק הגדול – תשאירי לעצמך.
ומעשר כספים.
וגם – קני להם מכסף זה משהו שהם זקוקים לו. וכך תרבו אהבה ואחווה ושלום ורעות.

הדבר לא יחייב אותך בסכום זה בעזרת ד' כשיגיע זיווגך, ואת תתני כמה שאת יכולה.

כל טוב