קביעת רגע המוות - על פי הלב או המח

חדשות כיפה הרב יוסף יגודה 25/12/01 07:14 י בטבת התשסב

שאלה

כבוד הרב ה' עמך

ברצוני לדעת האם המוות נקבע ע"י מוות מוחי או ע"י מוות של הלב?

בתודה שלמה שולמן, נתניה

תשובה

יש מהפוסקים שקבעו שאי אפשר לקבוע מוות אלא אם כן פסקו כל סימני החיים והאדם דומם לגמרי, היינו הפסקת הנשימה ופעימות הלב (כך משמעות דברי החתם סופר בתשובה).
לעומת זאת יש הסוברים שגם מוות מוחי מוחלט נחשב במוות כמו שברור שאדם שהוסר ראשו נחשב בכמת אף על פי שזמן מה הלב ממשיך לפעום.
הרבנות הראשית התירה להסתמך על מוות מוחי לקביעת רגע המוות על ידי בדיקה שהמח אינו משפיע יותר על תהליך הנשימה. יש פוסקים שעקרונית הסכימו להנחה שמוות מוחי נחשב מוות רק לא סמכו על הבדיקות הקובעות זאת.
יש לציין שבבתי החולים לא תמיד עומדים בתנאי הבדיקה של הרבנות הראשית.