קביעות שיוצרת נדר, הכנות לשבת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/04/11 23:33 יז בניסן התשעא

שאלה

שלום!

אני בת 18 וחצי ולפני כחצי שנה התחלתי לצום בימי שישי לכבוד שבת.

יש לי כמה שאלות:

א. אמרו לי שלמרות שלא אמרתי זאת, בגלל שעשיתי את הצום יותר מ-3 פעמים, וגם כי חשבתי, זה נחשב נדר ואני חיבת לצום.

האם זה נכון? ומה באמת הופך החלטה לנדר?

ב. ואם כן- איך אני מתירה את הנדר בלי לספר לאחרים על הצומות?

ג. האם מותר לי לצום צום כזה בחודש ניסן? (ומה עם הנדר, אם יש?!)

ד. איך אני אתקן את הצומות הראשונים שללא כוונה (מחוסר ידע ושימת לב) צמתי עד השקיעה או לפעמים צמתי די הרבה אחרי צאת הכוכבים?

ה. לאחר שאבטל את הנדר (אם זה נדר), איך אוכל להמשיך לצום בלי שזה יחשב נדר?

תודה רבה!!!!! מצטערת על האריכות!

אשמח לתשובה מהירה!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

כאשר אדם נוהג מנהג טוב שלש פעמים ולא אומר "בלי נדר" זה נחשב כנדר וצריך התרת נדרים. לשם כך צריך לפנות באופן אישי אל רב (תמצאי לעצמך מישהו שתוכלי לספר לו על הצומות) רק כך אפשר להתיר את הנדר.

למיטב הבנתי את צריכה לצום גם בחודש ניסן מפני שהצום שלך קשור להכנות לשבת ולא לדברים אחרים.

לשאלות שלך על תיקון הצומות וכד' אין תשובה אבל כדאי שהם יעמדו לנגד עיניך לאורך ימים כדי שלא תחזרי על דברים כאלה.

יש בהלכות ובמנהגי ישראל שפע של אמצעים לעבוד את ד' ולהתכונן לכל דבר קדוש. הנסיון של אנשים לקבל על עצמם כל מני חומרות מיותרות מזיק מאוד. ובכלל צריך לברר לעצמנו האם בקשת החומרות לא באה ממקומות מסובכים שבתוכנו? מדוע לא להיות יהודים פשוטים?

את יכולה להתכונן לשבת כמו היהודים הפשוטים: בהכנת אוכל ובנקיון הבית (זאת הכנה שמופיעה בהלכה) או בלימוד תורה.
אני מכיר יהודים פשוטים שלפני שבת הולכים לבקר בבית אבות או בבתי חולים לשמח את האחרים...

בכל מקרה מעתה כאשר את מחליטה על משהו טוב תאמרי "בלי נדר" בשלשת הפעמים הראשונות שאת נוהגת כך ולא תסתבכי בשאלות על נדרים.

שבת שלום