צריבת דיסקים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 30/06/02 09:13 כ בתמוז התשסב

שאלה

רציתי לשאול במקרה שיש לי סרטים או משחקים של מחשב האם מותר לצרוב בתשלום סמלי של 10 שקל.

אני יודע שמותר לצרוב אבל לא לצורך מסחרי במצבי אני צורב לאנשים שמבקשים ממני לא שאני מפרסם זאת ברבים על מנת לקחת כסף.

לכן הכסף שאני לוקח הוא בשביל זמן הצריבה הדיסק והעטיפה.

מקווה לתשובה מהירה

תודה

תשובה

ב"ה

צוריאל שלום

אסור לצרוב ! הרי אתה מפסיד את היצרן.
דע לך כי:

נושא צריבת דיסקים נתון למחלוקת הפוסקים :
יש פוסקים המתירים צריבה לשימוש אישי , פרטי וביתי בלבד .הם מסתמכים על "דינא דמלכותא" שהרי נאמר במפורש בחוק זכיות יוצרים בסעיף 3 : ג לפקודה שמותר לשעתק קלטות וD.C לשימוש אישי בלבד- ולא לשימוש מסחרי.

לעומתם יש פוסקים שאוסרים מפני שהעושים כן מפסידים את היוצר/ מוכר מקהל לקוחותיו.

ויש פוסקים שאוסרים רק אם כתוב במפורש שלא לצרוב .

אולם תוכנות שאינם נמכרות יותר בשוק מותר לצורבם וכן מותר להשאיל / להעביר לחבר דיסק.

להרחבה יש לעיין בקובץ תחומין כרך ו עמוד 185. מאמר של הרב גולדברג.
ובכרך ז עמוד 360 מאמר של הרב בר אילן.

לכן אסור לצרוב דסקים ולמוכרם.

בנוגע לצריבה לצורך שימוש אישי, אם מדובר באדם המעוניין לשמוע שיר אחד בלבד, וברור שהוא לא יקנה את הדיסק כולו רק לשם שמיעת אותו שיר - מותר יהיה לצרוב את אותו שיר בלבד ולשומעו, ובלבד שהדיסק יכיל שיר זה בלבד והוא לא יצרף לו שירים נוספים מדיסקים אחרים. (היתר זה דומה להיתר לצלם עמוד אחד מספר לצורך שימוש אישי).

בברכה,

עוזיאל