צפייה\האזנה במוצאי שבת למשחק שצולם בשבת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 01/07/02 05:19 כא בתמוז התשסב

שאלה

בס"ד

נתקלתי היום בדברי המ"ב בסימן שי"ח בס"ק ה' שיש איסור דווקא להנות ממעשה מלאכה של נוכרי שנעשה בשבת עד "כדי שיעשה" מכיוון שיש חשש שמכיוון שמעשה נוכרי הוא קל בעיניו הוא גם יאמר לו בפירוש לעשות מלאכה בשבת אך כשאר מדובר באיסור שעשה יהודי בשבת מותר להינות ממנו מייד בצאת השבת (וכך שיטתם בגמרא הן של ר"י והן של ר"מ) אם כן, יוצא שמותר לראות משחק ספורט שצולם בשבת (מבחינת חילול שבת כמובן בלי קשר למושב ליצים וכדו') וכן לשמוע חדשות מייד במוצ"ש. האם אני צודק?

תשובה

בס"ד

בעקרון אתה צודק. כך מובאת ההלכה בפוסקים. אבל אם תראה את הסיבות להלכה זו תראה מיד שזה לא נכון.

הטעם המובא בפוסקים הוא כי אין חשש שיאמרו ליהודי לעשות מלאכה בשבת כמו שיש חשש שיאמרו כן לנכרי.

היום שהעושים מלאכה הם יהודים שעושים זאת בשבילך. היום שהעיסוק והמשכורות היא בעיקר לפי הצפיה. ככל שעולה רמת הצפיה כך עולה רמת העיסוק. ובמקרה זה בשבת. הצפיה או ההאזנה שלך גורמת להם יותר חילול שבת.

לכן מותר להאזין ולצפות במוצאי שבת רק בכדי שיעשו. אפילו אם מדובר ביהודים.

וראה
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=5298
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=2688