צניעות

חדשות כיפה הרב דוד סתיו 09/06/02 12:58 כט בסיון התשסב

שאלה

בס"ד

שלום הרב

אני ילדה דתיה מבית דתי.

תהיתי לאחרונה על הנושא של צניעות בבגדים.

הרי אני יכולה ללבוש מכנסיים ולהאמין כ"כ חזק

ולעומת זאת תהיה אחת שתלבש הכל צנוע ולא תהיה לה אפילו טיפה של אמונה בלב...

הצניעות היא דבר של נקבע על פי מה אנשים חושבים עלי ברחוב?

אסור לי ללכת עם מכנסיים מפני האנשים ברחוס שיחשבו שאני חילוניה?

אמונה זה דבר פנימי, בתוך הלב, ואין אני חושבת שאני צריכה להחצין את זה לכל העולם ולהזכיר כל שניה שאני דתיה.

אני מאוד ישמח אם תבהיר לי את הנושא.

בתודה, רעות.

תשובה

בס"ד

לרעות שלום,

צדקת מאוד בדברייך, אין קשר הכרחי בין צניעות בביגוד לאמונה פנימית. יש כאלה החדורים אמונה דתית בלבם ואין הן מקפידות על כללי הצניעות ולהיפך.

אולם ללבוש הצנוע יש מגמות ותפקידים מעבר להיותם מעידים על השתייכות כפי שכתבת. למשל, האדם הלבוש בצניעות מבקש להביע את העמדה העקרונית שהיחס לאדם בכלל ולאישה בפרט אינו נקבע לפי הופעה חיצונית. אין האישה מתפקדת כחפץ נוי האמור לעבור את עיניהן הבוחנות של הגברים באזור. לבוש צנוע מבקש להביע עמדה עקרונית שאנחנו כיהודים מאמינים בהפנמה ולא בהחצנה, בהעמקה ולא בהשטחה של איכות החיים.

לבוש צנוע מביע גם את המחויבות המוחלטת שלנו להלכה כפי המסורת המקובלת בידינו מאבותינו גם אם היא לא נוחה וקשה לביצוע.

אחרי כל הדברים האלו אפשר להוסיף שיש בצורת הלבוש גם את הביטוי לקבלת עול מלכות שמים כאדם הלובש כיפה או כל סמל יהודי אחר.

ויהי רצון שיהיה בנו את הכוחות לעבדו בלבב שלם.

בברכה, הרב דוד סתיו