ציור בעלי חיים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 24/12/01 05:50 ט בטבת התשסב

שאלה

שלום רב!

לפני כשעה נשאלתי שאלה בנוגע לאיסור / התרת ציור בע"ח ביהדות האורתודוקסית ולא ידעתי את התשובה...

אז שאלתי היא האם מותר / אסור לצייר בע"ח ומדוע.

שהרי נאמר "לא תעשו לכם פסל ותמונה", אבל האם זה גורף גם לגבי בע"ח?

רוב תודות וברכת שבוע טוב.

תשובה

בס"ד
מותר לצייר בעלי חיים, אין בזה איסור וכך כתב הרמב"ם בהלכות עבודת כוכבים פרק ג הלכה י:
"אסור לעשות צורות לנוי ואע"פ שאינה עבודת כוכבים שנאמר "לא תעשון אתי" כלומר צורות של כסף וזהב שאינם אלא לנוי כדי שלא יטעו בהן הטועים וידמו שהם לעבודת כוכבים ואין אסור לצור לנוי אלא צורת האדם בלבד לפיכך אין מציירים לא בעץ ולא בסיד ולא באבן צורת האדם והוא שתהיה הצורה בולטת כגון הציור והכיור שבטרקלין וכיוצא בהן. ואם צר לוקה. אבל אם היתה הצורה מושקעת או צורה של סמנין כגון הצורות שעל גבי הלוחות והטבליות או צורות שרוקמין באריג הרי אלו מותרות:
"וכן אסור לצור דמות חמה ולבנה כוכבים מזלות ומלאכים שנאמר לא תעשון אתי לא תעשון כדמות שמשיי המשמשין לפני במרום ואפילו על הלוח.
צורות הבהמות ושאר נפש חיה חוץ מן האדם וצורות האילנות ודשאים וכיוצא בהן מותר לצור אותם ואפילו היתה הצורה בולטת.

דרקון - אסור כי הוא צורה של עבודה זרה.
ארבע חיות שבמרכבה ביחד - אסור לצייר צורת ארבעה פנים שבמרכבה בהדי הדדי דהיינו פני שור ואדם ואריה ונשר לחיה אחת דוגמת חיות הקודש אע"פ שעושה אותם לנוי בעלמא.