ציונות דתית - המשך

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 26/03/02 12:01 יג בניסן התשסב

שאלה

שלום

בהמשך לשאלתי בנושא פיקוח נפש ביישוב הארץ.

מתשובתו של הרב נראה שמצוות יישוב הארץ במובן הכללי גדולה מפיקוח נפש.

מכאן נראה שהיא גם גדולה ממצוות כיבוד הורים. כך שאם הורי לא מרשים לי לסוע למקום מסוים כי הוא מסוכן או אפילו ללכת ללמוד בישיבה הנמצאת במקום מסוכן ויש במעשים אלו חיזוק לעם ישראל, לכאורה נראה שאסור לי להשמע להם??

תודה רבה

תשובה

ב"ה י"ג ניסן תשס"ב

לבנימין שלום!

על פי מה שנפסק בשולחן ערוך יורה דעה סימן ר"מ כיבוד אב ואם הוא לספק לאב ואם את צרכיהם, מאכילו, משקהו, מלבישו וכו', מורא אב ואם הוא איסור לפגוע בכבודם, כמו לסתור את דבריהם או לשבת במקומם, לקרוא בשמם ועוד.
כשהדברים נוגעים לצרכיו של הבן וק"ו לצרכי מצוה לא קיימות מצות כיבוד או מורא. המחבר בשולחן ערוך מדבר על דברי אביו או אמו בנוגע למעבר על מצוה או אפילו כשהוריו מתנגדים שישא אשה פלונית שאין צריך לשמוע בקולם.
בודאי שקיימת חובה להאזין בכבוד לדבריהם, וגם אם לא מקבלים אותם אסור באיסור חמור להגיב בחוסר נימוס או חוצפה אבל לקבל את הדברים אין חובה.
בודאי שאם מדובר על דברי מצוה לטובת עם ישראל.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת