צום תענית 40 יום

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 20/02/13 00:20 י באדר התשעג

שאלה

אני באמצע תענית 40 יום צום,האם בפורים צמים?

תשובה

שלום!

על פי המגילה נקבעו יום י"ד וט"ו באדר כ"ימי משתה ושמחה", ועל כן אסור להתענות בשני ימי הפורים (גם הפרזים ביום ט"ו אסורים בתענית, ולהיפך המוקפים ביום י"ד ג"כ אסורים בתענית) (שו"ע או"ח תרצ"ו ג').

ואגב אסיים בדבר מעניין, שאפילו באדר ראשון אין לצום בימים י"ד וט"ו, ויש מחלוקת אם יש להרבות בהם בסעודה, וכותב הרמ"א: "מכל מקום ירבה קצת בסעודה כדי לצאת ידי המחמירים, וטוב לב משתה תמיד".

דין זה הוא המילים האחרונות בשולחן ערוך בחלק אורח חיים, וכתבו האחרונים שיש כאן דבר מיוחד, שהשולחן ערוך פותח במילים "שויתי ה' לנגדי [תמיד ]" ומסיים במילים "וטוב לב משתה [תמיד ]". ויש כאן לרמז על שתי עבודות שצריכות להיות תמיד - יראת ה' ואהבת ה' שמתבטאת בשמחה.

פורים שמח!