צום יו''כ לאחר לידה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 09/10/16 11:59 ז בתשרי התשעז

שאלה

שלום רב,

בשעה טובה ילדתי בת בי"ט אלול.

ביו"כ אני עתידה להיות בבית עם ביתי בת ה-4.5, בני בן ה-2.5 וביתי התינוקת שתהיה בת כמעט 3 שבועות.

את ביתי התינוקת אני מניקה, אולם אני גם מביאה לה בקבוקי מטרנה בחלק מההנקות כי נראה לי שאין לי מספיק חלב.

כמניקה, ידוע שצמאים מאוד וגם חיוני לשתות, ובנוסף ילדיי הגדולים יותר דורשים מאמץ רב.

בנוסף, חשוב לציין שאני סובלת ממיגרנות עם אורה. לא מדובר במשהו יומיומי ב"ה, אולם זה דבר שקורה ושתמיד בתודעה שלי ומפחיד אותי שיקרה- במיוחד כשאני לבד עם הילדים. במיגרנה כזו, מלבד הכאב ראש, האורה גורמת לסינוור בראיה ואי יכולת לתפקד ורק שהייה בחדר חשוך לכ-40 דקות עוזרת. כמובן שמחסור בנוזלים ועייפות הם חלק מהגורמים למיגרנות, והמחשבה שיכולה להיות לי מיגרנה כזו ביו"כ כשאני לבד עם הילדים ומבלי יכולת לטלפן לאף אחד שיסייע לי מפחידה אותי מאוד.

מה דיני לגבי צום יו"כ הקרב ובא?

מה דיני לגבי תפילות ביו"כ ושמיעת השופר (הסיכוי שאצליח להגיע לביכנ"ס די אפסי)?

תודה רבה וגמר חתימה טוב!

תשובה

שלום
ראשית,
כמובן שצריך לבלות את הצום במנוחה עד כמה שניתן, והחיוב שלך בצום קודם לחיוב של בעלך בתפילה בציבור, ולכן הוא צריך לשאת בעול הילדים כדי לאפשר לך לצום. ומאוד חשוב שלא תהיי לבד במהלך היום.
הדבר הכי נכון הוא לשאול רופא, ועדיף ירא שמים, מה ההוראות לגבייך, ועם התשובה לשאול רב.
אם זה לא ניתן, תתחילי את הצום, ותשתדלי לדלג על חלק מהנקות בעזרת בקבוק.
ברגע שאת מרגישה שהחלב מתמעט או שיש התחלה של תופעות המיגרנה או האורה, תתחילי לשתות לשיעורין. (הסבר בהמשך), ואם שתייה לא מספיקה, אז גם אכילה לשיעורים.
שתייה לשיעורים - לפני הצום תמלאי את כל הפה במים, ןתמדדי את הכמות הזו. מעט פחות מחצי מהכמות הזו (בדרך כלל בסביבות 30-40 סמ"ק) זה השיעור שלך. את זה את שותה בשעת הצורך כל 9 דקות. אם זה לא מספיק, להקטין את מרווחי הזמן בהדרגה עד ל 4 דקות. ואפילו ל 2 דקות אם צריך. את השתייה הזאת לא לעשות עם מים, אלא עם שתייה מזינה, כגון מיץ ענבים, מיץ טבעי, מרק או חלב.
אכילה לשיעורים - כל 9 דקות עד 32 סמ"ק (ולפוסקים כגר"ע יוסף מודדים בגרמים).
כמובן, את לא הולכת לבית הכנסת (גם לא בשביל השופר. זה לא חובה לשמוע שופר בסוף הצום), ומתפללת רק מה שאת מסוגלת בנחת ובלי קושי.
אם יש חשש כלשהו, את יכולה להתקשר למי שצריך. זה מותר וחובה.
בהצלחה וגמר חתימה טובה