צובע בשבת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/03/12 14:28 כב באדר התשעב

שאלה

יש לי נעליים חדשות ובסוף היום כשאני מוריד את הנעליים אני מגלה שהגרביים שלי קיבלו צבע מהנעליים

האם מותר לי ללבוש את הנעלים האלו בשבת?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

התאור שלך מתאים למושג ההלכתי "צובע דרך לכלוך" ועל כך יש מחלוקת יש מחמירים ומקילים. אני מצטט לך סיכום הלכתי של הנושא: "צובע דרך לכלוך"

יראים / שו"ע: יש לזהר כשידיו צבועות שלא יגע בידיו בבגדיו, דרכי משה: מח' ראשונים האם אסור בדרך לכלוך. מג"א: אף דהרדב"ז כתב שמותר כיון שהוא דרך לכלוך, יש לזהר דכל צביעה היא דרך לכלוך (וכן בכיבוס יש איסור בדרך לכלוך). ועל ידיו ופניו אין חשש כיון דאין דרך צביעה בכך. מ"ב: יש להקל בשעת הדחק אם אינו יכול לזהר.

מכה שו"ע: אסור להניח בגד על מכה שיוצא ממנה דם (וכ"ש בגד אדום), אלא קודם ישטוף המכה. מ"ב: יש מקילין (א"ר, חיי"א, רדב"ז, חכם צבי ברע"א, מחצית השקל) כי זה דרך לכלוך. שו"ע הרב: דבר שהדרך לצבוע כגון בגד או מפה, דרך לכלוך לא מתיר, ודבר שאין הדרך לצבוע כלל אין איסור. ולכן כתב השש"כ: מותר לשים תחבושת על המכה כי אין צריך כלל לצביעתו, ודומה למוך שהתקינה לנדתה.

אם כך אפשר לסכם שיש מחמירים והמשנה ברורה מקל בשעת הדחק.

עצה פשוטה: תלבש גרביים בצבע של הנעלים וכך לא תכנס לשום ספק.