פרשת בראשית

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 14/10/09 15:38 כו בתשרי התשע

שאלה

הייתי שמח אם הרב היה מסביר איך צריך להבין את פרשת בראשית,

כי הרי ברור שא"א להבין הרבה קטעים מהפרשה כפשוטם.

תודה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,
אכן כדבריך. בהחלט אפשר להבין את הפסוקים הללו כמשלים שמבטאים רעיונות חשובים ודעות עמוקות, ולא מתארים מצבים פיזיים. בנושא זה עסקו פרשנים רבים. הרב קוק טוען שודאי התורה לא באה ללמד אותנו פרטים טכניים על בריאת העולם (התורה אינה ספר פיזיקה ולא ספר ביולוגיה) לכן כל מה שהתורה מספרת נועד להיות לקחים מוסרים אמוניים עמוקים. (אגרות הראיה / כרך א / קלד)
"מפני שאין זה כלל עיקר של תורה לספר לנו עובדות פשוטות ומעשים שהיו. העיקר הוא התוך, ההסברה הפנימית שבהענינים...
עקרם של דברים נאמרו כבר בדברי הראשונים ובראשם במורה נבוכים, והיום הננו מוכנים להרחיב את הדברים יותר. אין לנו שום נפקא מינא אם באמת היה בעולם המציאות תור של זהב, שהתענג אז האדם על רב טובה גשמית ורוחנית...
אנו צריכים רק לדעת, שיש אפשרות גמורה, שהאדם אפילו אם יתעלה במעלה גדולה, ויהיה מוכן לכל כבוד ועונג, אם ישחית דרכיו יוכל לאבד כל אשר לו, ויוכל להרע לעצמו ולתולדותיו עד דורות רבים מאד, וזה הלימוד יוצא לנו מהעובדא, של מציאות אדם בגן עדן וחטאו וגירושו. ואדון כל הנשמות יודע עד כמה צריכה להיות עמוקה הרשימה בלב בני אדם להיות זהירים מן החטא, וכפי אותו העומק ממש באו כל כך אותיות על זה בתורת אמת".