פרשות ק''ש

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 27/01/10 22:57 יב בשבט התשע

שאלה

בס"ד

בסידור שלי (שבו מופיעים פסקי השולחן ערוך)כתוב מעל הפסוק "שמע ישראל" שעל בת ישראל לומר את שלושת המילים 'א-ל מלך נאמן"

האם לומר זאת גם בתפילה בציבור? הרי זה נוער להשלמה כנגד מספר האיברים שבאישה.

ועוד נאמר שאחרי שאומרים "ויאמר ה' אל משה לאמור.......אני ה' אלוקיכם אמת", אם מתפללים ביחיד או לא מספיקים לשמוע מהש"ץ, יש לחזור על המילים "ה' אלוקיכם אמת" וזאת שוב להשלים כנגד מספר האיברים באדם.האם צריך לחזור על המילים "ה' אלוקיכם אמת" למרות שכבר אמרתי "א-ל מלך נאמן" כנגד מספר האיברים? הרי הכוונה היא זהה בשתי המקרים.

מקוה שניסחתי את שאלתי באופן ברור.

תודה רבה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,
אני מצטט לך כאן מתוך אתר "דעת":
יש אומרים כי שלוש התיבות "אל מלך נאמן" מצטרפים לקריאת שמע שיש בה רמ"ה תיבות, ועם "אל מלך נאמן" עולה מספרם ל-רמ"ח, כמנין איברי הגוף (תנחומא פרשת קדושים). וכשמתפללים בצבור אין צורך לומר "אל מלך נאמן", כי הש"ץ משלים את שלוש התיבות כאשר הוא אומר "ה' אלהיכם אמת" (עי' מדרש רות הנעלם דף ס"א וזהר פרשת וירא בסתרי תורה רס"ג, וש"ע או"ח סי' ס"א ג).

מכאן שאין לומר פעמיים: גם "א-ל מלך נאמן" לפני ק"ש וגם "ד' א-להיכם אמת" לאחריה.

אבל אם שכחת לומר לפני ק"ש: "א-ל מלך נאמן",
או אם שליח הציבור אמר: "ד' א-להיכם אמת" לפני שהספקת לסיים את קריאת שמע,
אז את תאמרי "ד' א-להיכם אמת".