פרד"ס

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 03/06/13 18:06 כה בסיון התשעג

שאלה

כבוד הרב, שלום. ידוע לי שישנם ארבעה רבדים של לימוד התורה- הפרד"ס: פשט, רמז, דרש וסוד. ידוע לי גם שעל כל רבד נכתבו ספרים חוץ מעל רובד הרמז. נכתבו פירושים על הפשט, מדרשים על הדרש, ספרי קבלה על הסוד אך הרמז לא היה שם. האם ידוע לך ספר שבו ניתן ללמוד את הרובד של הרמז של התורה?

תודה, יום טוב.

תשובה

שלום!

אמנם מעטים כתבו על רובד הרמז שבתורה, אבל יש לנו את ספר "בעל הטורים" שמביא רמזים רבים על התורה, וכן מפורזים בדברי חז"ל פעמים רבות ענייני גימטראות, חילופי אותיות ושאר רמזים.

בדורנו התפתח מאוד העיסוק בתורת הרמז, ונכתבו ספרים רבים בענייני דילוגי אותיות ועוד רמזים. יש את הספרים של הרב שמואל יניב שליט"א שמתעסק בזה, וכמובן את ספרי הרב גינצבורג שליט"א שהוא ראש המתעסקים בזה.

כל טוב!