פירות שהם ספק עורלה- דחוף מאוד

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 03/01/05 15:41 כב בטבת התשסה

שאלה

שלום לכבוד הרב!

במשפחה שלי נוהגים לקנות פירות מהשוק, כך שנוצרת בעיה של עורלה. אומנם אמרתי להורי על זה, אבל אני לא בטוחה שהם קונים עכשיו רק מחנויות עם כשרות. אמא שלי אומרת שעד שעץ גודל ומצמיח פירות כבר עוברות שנות העורלה ואני יודעת שזה לא בדיוק נכון, וגם אם אני אנסה להסביר לה, לא בטוח שזה יעזור. אבא שלי אומר שהוא קונה מחנות שהמוכר שלה אומר שהוא קונה את הפירות ממקום כשר, המוכר גם אמר את השם ואמר שאנחנו יכולים להתקשר ולבדוק. בד"כ אבא שלי קונה את הפירות ולפעמים גם אמא שלי. הבעיה גם, שאולי יש מקרים שאבא שלי קונה פירות מחנות בלי כשרות אולי בגלל מה שאמא שלי אומרת. האם מותר לי לאכול מהפירות (ועוד שלפעמים אמא שלי מקלפת וחותכת אותם בשבילי)? לגבי תרומות- אמא שלי מפרישה בלי ברכה מחמת ספק וככה גם בירקות, האם יש בזה בעיה?

תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה
שאלה זו היא שאלה מאוד מסובכת.
ראשית, הטענה כי כבר עוברות שנות ערלה אינה נכונה, ופירות צומחים היום לפני שועברות השנים.
אם קונים ממקום בו מקפידים על הוראות הרבנות בעניין ערלה – אין בעיה.
ברם, גם אם קונים ממקום בו אין השגחה ברורה של ערלה, אך הפירות נקנים ממשווק – מותר להניח שזה בסדר, ומיעוט הפירות הערלה מתבטלים ברוב הפירות הכשרים.
אם הם נקנים ממשווק פרטי – אין לאכול.

לגבי תרומות ומעשרות – אמא שלך צודקת.

כל טוב