פירוש

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 17/08/10 18:02 ז באלול התשע

שאלה

שלום כבוד הרב,

באחת מהשאלות באתר ראיתי תשובה בנושא לשון הרע ובה נאמר : "אף על פי שמן הדין לא עונשים על החטא הזה, כי אין בו מעשה" .אשמח המשפט אומר ?

תודה מראש :)

תשובה

בס"ד
שלום רב,

מדובר כאן על מעשים שנעשים בבית הדין. יש מצוות שמי שעובר עליהן נענש בבית הדין: יש עונש תשלומים (קנס), עונש מלקות, עונש מוות...
אבל יש מצוות שמי שעובר עליהן לא נענש בידי בית דין.
למשל על מצוות עשה - אדם שלא לובש ציצית או לא מניח תפילין לא יענש על כך בבית דין.
על מצוות 'לא תעשה' נענשים על פי רוב במלקות כגון מי שאוכל חזיר או זורע שדהו כלאיים. אבל יש מצוות 'לא תעשה' שלא נענשים עליהן בבית דין, ומדובר על מצוות ש-'אין בהם מעשה'. כלומר מי שעבר את העברה לא עשה משהו בעולם. כך במקרה של לשון הרע - החטא הוא בדיבור ודיבור לא נחשב מעשה. לכן בית דין לא מענישים את החוטא.
כל זה בבית דין של מטה.
בבית דין של מעלה עתיד אדם לתת את הדין על כל מעשה שעשה ולא עשה.

מסקנה - בבית דין לא יענישו אדם שדבר לשון הרע אבל הוא יצטרך לתת על כך את הדין בבית דין של מעלה.