פירוש של פסוק

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 31/07/12 18:07 יב באב התשעב

שאלה

תודה רבה למשיב ויישר כוח! מצווה גדולה!!

פרשת ואתחנן פרק ד' פסוק ט"ז: "ונשמרתם מאד לנפשתיכם כי לא ראיתם כל תמונה ביום דיבר ה' אליכם בחורב מתוך האש". מה הקשר בין ונשמרתם לזה שאנחנו לא רואים כל תמונה (לא מבינים דברים בעולם?)

והאם מותר לי לכתוב במקום ה' בפסוק מלא את שם השם המפורש?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

את המשפט: "כי לא ראיתם, כל-תמונה, ביום דיבר ה' אליכם בחורב, מתוך האש" צריך לראות כמאמר מוסגר - כמו בסוגרים:
טו. ונשמרתם מאוד, לנפשותיכם (כי לא ראיתם, כל תמונה, ביום דיבר ה' אליכם בחורב, מתוך האש).

טז. פן תשחיתון ועשיתם לכם פסל, תמונת כל סמל: תבנית זכר, או נקבה.

ארשום זאת בצורה אחרת:
ונשמרתם מאוד, לנפשותיכם - - פן תשחיתון ועשיתם לכם פסל...

הנימוק מדוע אסור לעשות פסל מופיע במאמר המוסגר: "כי לא ראיתם, כל תמונה, ביום דיבר ה' אליכם בחורב, מתוך האש".

צריך לנהוג כבוד בשם השם המפורש, לכן לא נרשום אותו אלא בדברי קודש ממש: ספר תנ"ך, תפילין מזוזה וכד'

ודאי חייבים להזהר בשם המפורש בדברים שעלולים להזרק בביזוי, לשם כך יש גניזה שם מניחים ספרי קודש בלויים.