פירוש מילה בתפילה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 30/09/13 19:27 כו בתשרי התשעד

שאלה

בס"ד

מה זאת אומרת "אל עליון" שאנחנו אומרים בשמונה עשרה?

הרי הוא האל היחיד אז איך הוא יכול להיות עליון ביחס לאלים אחרים?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

המושג 'אל עליון' נזכר בתורה (בדיוק בפרשת השבוע הזה בראשית פרק יד):

(יח) ומלכי צדק מלך שלם הוציא לחם ויין והוא כהן לאל עליון:
(יט) ויברכהו ויאמר ברוך אברם לאל עליון קנה שמים וארץ:
(כ) וברוך אל עליון אשר מגן צריך בידך ויתן לו מעשר מכל:
(כא) ויאמר מלך סדם אל אברם תן לי הנפש והרכש קח לך:
(כב) ויאמר אברם אל מלך סדם הרימתי ידי אל ד' אל עליון קנה שמים וארץ:

על השאלה שלך משיב הרמב"ן בפרושו לתורה: "בעבור היות בכל העמים כהנים משרתים למלאכים הנקראים "אלים", כענין שנאמר (שמות טו יא) מי כמוכה באלים, יקרא הקב"ה "אל עליון", וענינו התקיף הגבוה על כל גבוהים, כמו יש לאל ידי (להלן לא כט). ומלכי צדק לא הזכיר השם, אבל אברהם אמר ה' אל עליון (להלן פסוק כב)".