פחד מעונש?

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 22/01/12 18:47 כז בטבת התשעב

שאלה

בס"ד

שלום רב.

האם כולם כ"כ מפחדים לעשות חטא מפני העונש שיהיה להם אם יעשו אותו?או שהם מפחדים לאכזב את אלוקים?

אבל תמיד אומרים שאלוקים מלא טוב ורחמים...אז הוא לא יסלח לנו?למה?

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

לא עושים חטאים כי ה' ציווה,

ואם ה' ציווה לא לחטוא סימן שזה רע,

אבל מצד שני יש יצר הרע שמסית את האדם לעבור עבירות ולחשוב שזה כלום,

אז מנגד יש את העונש, כדי שיפחד לחטוא.

בקיצור, עיקר עבודת ה' היא לקיים מצוות ולהזהר מעברות כי כך ה' צווה, וזה הטוב בעולם הזה ובעולם הבא, אך עבודה בשכל לא תמיד מספיקה לכן נכנס מימד הפחד מהעונש ומאפס את האדם.

מה שנאמר שה' טוב ומלא רחמים, זה רואים יום יום, שהוא משפיע טובה לעולם, אור חום, גשם, מזון, קיום לאנשים ועוד המון חסדים שכל ימינו לא יספיקו כדי ללמוד אותם,

אך אם אדם חוטא הוא מביא על עצמו את הרעה,
בדומה לזה אדם שלא אוכל בריא מביא על עצמו מחלות, ולא שייךך לומר כאן שה' מרחם, כי באמת ה' מרחם אבל מי שמביא על עצמו חולאים ועונשים זה בא בבחירתו.

סליחה באה כאשר אדם עושה תשובה מתחרט ומקבל על עצמו לחדול מהרע, אז בודאי ה' רחום וסולח.

בברכה,

דני ארגמן