עשרת השבטים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 15/07/13 15:58 ח באב התשעג

שאלה

שלום.

רציתי לדעת האם חלק מצאצאי עשרת השבטים חזרו מגלות בבל?

מדוע הדבר מצוין בספר בדברי הימים ולא מצוין בספר עזרא?

בתודה איתי.

תשובה

שלום!

לא כתוב בפירוש בתנ"ך בשום מקום שעשרת השבטים או חלקם חזרו.

חז"ל קיבלו שירמיהו הלך והחזיר חלק מעשרת השבטים, וזוהי חגיגת הפסח הגדולה שעליה נאמר (מלכים ב´ כ"ג, כ"ב, ועיין רש"י שם): "כִּי לֹא נַעֲשָׂה כַּפֶּסַח הַזֶּה מִימֵי הַשֹּׁפְטִים אֲשֶׁר שָׁפְטוּ אֶת יִשְׂרָאֵל וְכֹל יְמֵי מַלְכֵי יִשְׂרָאֵל וּמַלְכֵי יְהוּדָה".

להרחבה נוספת בסוגיא עיין במסכת מגילה יד:, וכן בסנהדרין קי: נחלקו התנאים: "עשרת השבטים אינן עתידין לחזור שנאמר {דברים כט-כז}: וישליכם אל ארץ אחרת כיום הזה, מה היום הולך ואינו חוזר אף הם הולכים ואינן חוזרים, דברי רבי עקיבא רבי אליעזר אומר: כיום הזה, מה יום מאפיל ומאיר - אף עשרת השבטים שאפילה להן כך עתידה להאיר להם", ובגמרא שם הביאו ראיות נגד רבי עקיבא.

ובדורנו זכינו ב"ה לקיבוץ נדחי ישראל, שקהילת "ביתא ישראל" שגלתה לאתיופיה, אשר לפי המסורת מהרדב"ז ופסיקת הגר"ע יוסף שליט"א הם משבט דן, וכן מבני מנשה אשר גלו להודו - חזרו למקומם בארץ ישראל.
הרב אביחיל התעסק רבות הנושא, ואי"ה עוד ישובו כל עם ישראל שוב לנחלתם ותבוא הגאולה!

* התשובה ניתנה ע"י חתן הרב.