עשה לך רב

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 28/07/02 20:59 יט באב התשסב

שאלה

ב"ה

לכבוד הרה"ג עוזיאל אליהו שליט"א

שו"ב וכו"ט,

מתעוררות בי הרבה הרבה בעיות ושאלות הלכתיות

ונוצר מצב שאני כל הזמן שואל רב אחר:

לפעמים את מי שאני מגדיר ה"מרא דאתרא" שלי (לא רשמית, הוא גם הרב המשפחה כי גם האחים שלי שואלים אותו לרוב שאלות),

לרוב דרך האינטרנט את אחד הרבנים ממורשת או כיפה (לפעמים אני קובע את מי לשאול ע"פ ההתמחות המיוחדת שלו או שאם זה עניין הלכתי אני בודק: א. מי עונה יותר מהר? ב. האם זה עניין של פסיקת הלכה ואז אני אשאל רב שנחשב יותר לפוסק או במקרה של בירור הלכתי שאז אני אשאל רב שהוא "רק" ראש ישיבה (גדול אף הוא)).

האם יש בזה בעייה????

בתודה וכל טוב,

משה.

תשובה

ב"ה

משה ברכה ושלום.

אמרו חכמים " עשה לך רב" אין לאדם ללכת תמיד אחרי המיקל או אחרי המחמיר. יש ללכת בשיטה אחת.
אמנם אין חובה ללכת בכל הפסקים כמו רב אחד. יש מקרים שהולכים כמו רב אחד בענין זה וכמו רב אחר בענין אחר. הכל לפי העניין.

וכדברי הגמרא בראש השנה דף יד/ב
"תניא לעולם הלכה כדברי בית הלל והרוצה לעשות כדברי בית שמאי עושה כדברי בית הלל עושה מקולי בית שמאי ומקולי בית הלל - רשע. מחומרי בית שמאי ומחומרי בית הלל - עליו הכתוב אומר "והכסיל בחשך הולך". אלא אי כבית שמאי בקוליהון ובחומריהון אי כבית הלל בקוליהון ובחומריהון"

כלומר החיוב לעשות רב משמעותו שיהיה לאדם כיוון ,
עקבי להקל או להחמיר אבל כיוון.
במסגרת אותו כיוון כללי אתה חופשי לבחור כל רב שתרצה ,שוב בתנאי שזה באותו כיוון.

דע לך כי עשית רב יש לה 2 מישורים:
האחד לייעוץ,
והשני לפסיקת הלכה.

על פי דברי המאירי בפרושו ל"עשה לך רב" יש להבחין בין 2 המישורים האלה.
לגבי ייעוץ אין כל הגבלה לרב או לכיוון מסויים או לשיטה מסויימת.
אולם לפסיקת הלכה יש הגבלה לכוון וכמו שכתבתי לך.

עיין גם ב :

https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=626

בברכה,

עוזיאל