עשה לך רב

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 11/01/02 08:28 כז בטבת התשסב

שאלה

אני לומד בישיבה תיכונית ולפעמים כשאני שואל שאלות תלמידי ישבות הסדר או ישיבות גבוהות וכולי... אנינתקל בעניין רב קבוע ששואלים אותו כל דבר בענייני הלכה או אמונה, או רב ששואלים אותו בתחום כזה ורב לתחום אחר...

האם זו חובה לקבוע רב שאליו פונים בכל עניין?

מה הם בדיוק הפרטים של דבר זה?

בתודה,

עודד

תשובה

בס"ד
עדיף שיהיה לאדם רב קבוע שממנו ילמד הלכה כמו שהיה בזמן שהיה בית מקדש קיים שהיה בית דין גדול שבירושלים ואליו היו מופנים כל המחלוקות.

היום אין בית דין גדול וכל אחד יכול לפנות לרב שליבו חפץ וזה גורם מחלוקת וחילול ה' שאין כדוגמתו שכל קהילה פוסלת את הכשרות והרבנים של הקהילה האחרת וכדי בזיון וקצף.

כל תפילה אנו מתפללים השיבה שופטינו כבראשונה ומכוונים על ענין זה שיהיה בית דין גדול אחד ויאחד את כל חכמי ישראל ויוציאו הלכה ברורה מחייבת לכולם.

היום אסור לאדם ללכת לרב לפי הפסיקה שיוציא לו אלא לרב שהוא רואה אותו כמלאך ה'. וכל פסיקה שיגיד לו יקבל.
מותר לאדם ללכת לרב אחד בנושא אחד ולרב שני בנושא שני, אבל אסור ללכת לכל רב שמיקל בכל ענין וכדברי הגמרא בראש השנה דף יד/ב
"תניא לעולם הלכה כדברי בית הלל והרוצה לעשות כדברי בית שמאי עושה כדברי בית הלל עושה מקולי בית שמאי ומקולי בית הלל - רשע. מחומרי בית שמאי ומחומרי בית הלל - עליו הכתוב אומר "והכסיל בחשך הולך". אלא אי כבית שמאי בקוליהון ובחומריהון אי כבית הלל בקוליהון ובחומריהון.