ערכאות גויים תביעה בבית הדין האיזורי לעבודה.

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 17/10/10 18:14 ט בחשון התשעא

שאלה

בס"ד

שלום וברכה:

לכבוד הרב שלום רב!.

לפני יותר משבועיים הגשתי תביעה בבית דין אזורי לעבודה נגד מעסיק שלא שילם לי כסף.

לאחר מכן חשבתי לעצמי בסייעתא דשמייא שאולי לא עשיתי זאת על פי ההלכה, מכיוון שאסור ללכת לערכאות של גויים או ערכאות של יהודים ששופטים כמשפטי הגויים.-חוקי מדינת ישראל הם לפי חוקי הגויים עד כמה שידוע לי.

שאלתי היא:

1. האם עלי לבטל את התביעה?

2.במידה ולא אספיק לבטל את התביעה, האם מותר לי להנות מהכסף שהמעסיק ישלם לי?

3.במידה ומותר לי להנות מהכסף,יכול להיות שבית הדין האזורי לעבודה יקנוס את המעסיק בהפרשי הצמדה וכל מיני קנסות אחרות, האם מותר לי להנות מקנסות אלו?-יכול להיות שבית הדין לעבודה יפסוק גם שהמעסיק צריך לשלם לי גם ריבית,-(שזה אסור מהתורה), האם אצטרך להחזיר את הריבית? ומה עם שאר הקנסות? הפרשי הצמדה,כסף על הלנת שכר וכו', האם עלי להחזיר גם אותם?

4.האם עלי בפעם הבאה לגשת לבין דין רבני שפוסק על פי תורה? (אינני יודע אם הם דנים בתביעות מעין אלו). במידה וכן האם זוהי חובה מן הדין או שרק לכתחילה אבל בדיעבד אפשר ללכת לבית דין רגיל ששופט על פי משפטי גויים?

5.ראו ראינו אנשים יראי שמיים כגון ברוך מרזל הי"ו שמתי שרוצים לפגוע בארץ ישראל בכל צורה שהיא, הוא היה מגיש בג"ץ (תביעות בבג"ץ) כדי לשמור על ארצנו הקדושה. (כמובן שכל מה שהוא עושה זה למען ארץ ישראל).

אז מה הדין? מתי אפשר לגשת לבית משפט ומתי לא?

מה הגדרים? (כמדומני שהרמב"ם כותב שמי שדן כדיניהם הרי הוא "כמרים ידו על התורה הקדושה")

תשובה

ב"ה

שלום.

הצעד הראשון שאתה צריך לעשות הוא לבקש מהמעסיק לדון בבית דין לדיני ממונות על פי דין תורה.

אם הלה מסרב עליך לפנות מיד לבית דין לעבודה ולתבוע את כספך. חד משמעי .

עיין גם בקובץ תחומין כרך א' מאמרו של הרב אריאל.
לגבי הפרטים שכתבת בשאלה איני רואה מקום לדון בכתב בתשובה זו . כדאי לך לפנות לייעוץ בבית דין של "ארץ חמדה" לשכת הגזית שמו עיין ב :
http://www.eretzhemdah.org/beitdin.asp?PageId=35