עצים

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 21/03/16 15:11 יא באדר ב'

שאלה

לרב שלום

אני עברתי דירה מלפני שנתיים ועשינו גם גינה , עבר שנתיים מאז שעשינו את הגינה והגנן הביא עצים בני שלוש , והם שנתיים אצלנו באדמה שלנו (שתלנו את העצים במרץ 14') , הוצאנו כבר את הפירות הראשונים וגם הנגלה השניה זרקנו , האם מותר לנו לאכול מהפירות? כי הם בני 5 (אבא שלי אומר שהוא לא יודע וצריך לשאול רב כי הם עבר רק שנתיים מאז ששתלו אותם אצלנו בגינה

. אני רוצה לדעת אם אנחנו יכולים לאכול מהפירות שלו כי הוא כבר בן 5 .

תודה רבה

תשובה

מכיון שאנחנו לא יודעים באיזה מצב הוא היה במשתלה והאם ההעברה נעשתה כפי התנאים הנצרכים, זה ספק, ולכן רק הפירות שיגדלו אחרי ט"ו בשבט (שבעוד 10 חודשים) יהיו מותרים באכילה.
מכיון שזה ספק, אז הפירות שיגדלו במהלך השנה שאחרי ט"ו בשבט הבא הם ספק נטע רבעי, ולכן צריך גם להפריש מהם תרומות ומעשרות בלי ברכה כאילו הם כבר אחרי שנה רביעית, וגם לחלל אותם כדין פירות רבעי, אך בלי ברכה.
בהצלחה