עניני שבת

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 24/05/09 07:13 א בסיון התשסט

שאלה

שלום וברכה!

1)בשבת האחרונה התפללתי בלא סידור בתחילת התפילה ובאתה חוננתנו במקום להגיד "בין יום השביעי לששת ימי המעשה" אמרתי בין ששת ימי המעשה ליום השביעי,האם בכך יצאתי?מכיוון ואחר כך עשיתי מלאכה לפני ההבדלה.

וכיוצא בזה אם אמרתי המבדיל בין קודש לחול אחרי התפילה במקום "ברוך המבדיל בין קודש לחול" יצאתי?

2)האם מותר לסדר את כיסויי הספות בשבת?

3)באיזה מלאכות בשבת שאדם אחר עושה אסור לי להנות?

תודה עז זמנך!יום טוב.

תשובה

שלום

א.יצאת בדיעבד. גם במקרה השני יצאת בדיעבד. אך למה לא לתקן מיד לנוסח המתוקן?

ב.כן, ובלבד שאין בזה הרבה עמל, שאז זה פוגם בעונג השבת, שיש דיעות שהוא אף מדאורייתא.

ג.דברי השו"ע: "המבשל בשבת במזיד אסור לו לעולם, ולאחרים מותר למוצאי שבת מיד. ובשוגג אסור בו ביום גם לאחרים ולערב מותר גם לו מיד"
אמנם, אם זה היה איסור דרבנן ונעשה בשוגג, יש להתיר בצורך בשבת עצמה כדעת התו'ס והגר"א.

כל טוב