עליה לתורה של מחלל שבת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 05/05/02 16:31 כג באייר התשסב

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב,

1- האם מי שעולה לתורה חייב להיות שומר שבת ?

2- האם מותר להטיל ספק על מישהו (אם הוא שומר שבת אם לאו) אם לא ראינו אותו בפועל מחלל שבת ?

הרי, כולם בחזקת כשרות !

אם כן, נשאלת השאלה האם מותר להעלות לתורה אחד כזה, למרות שאנחנו מסופקים לגביו (בלי עדות ראיה ממשית).

3- לפי דעתי, לכל יהודי ניתנת זכות לשוב בתשובה, וממילא, יש להשאיר לו את הזכות הזאת. וכי אין הקב"ה הרחמן ביותר ?

[השאלה התקבלה מרכז סניף]

תודה מראש.

תשובה

בס"ד

1- כן. מי שעולה לתורה חייב להיות שומר שבת.

2- אסור להטיל ספק על מישהו (אם הוא שומר שבת אם לאו) אם לא ראינו אותו בפועל מחלל שבת. אבל לא צריך להיות תמים יותר מידי גדול. אם אתה יוע שהוא גר במרחק גדול ואתה רואה אותו מופיע בבית כנסת באופן בילתי מוסבר - אינך צריך להניח שהוא בא על גבי שטיח וכד'.

3- לכל יהודי הזכות לשוב בתשובה ולכן אם אדם בא לעלות לתורה ושב בתשובה על חטאיו בעבר - ודאי הוא שיכול לעלות לתורה. ואם יש לך ספק כדאי שישוב בתשובה קודם עליתו ויאמר "חטאתי עויתי פשעתי" בתור וידוי לתשובה ויעלה לתורה.