עונג שבת?

חדשות כיפה הרב אייל קרים 12/06/02 18:37 ב בתמוז התשסב

שאלה

ישנם כל מיני איסורים בשבת שממש גורמים לי צער ומפריעים לי להנות מעונג השבת כמו איסור לנקות בגדים שהתלכלכו (מה לעשות שלא תמיד מזדמן לי בגד להחלפה ) והדברים יגיעו לידי כך שאעדיף לא להראות בציבור עם אותה חולצה מלוכלכת (ואמנע מתפילה במניין). איפה ההתחשבות בעונג שבת?

תשובה

מותר להתבטל מתפילה בציבור שהיא רק מצוה מן המובחר [אף שנודעת לה חשיבות גדולה כמבואר במסכת ברכות (פרק ראשון)] כדי להנצל מאיסור ניקוי בגד כשהוא דין גמור, כאשר הינך בוש. אומנם לא להראות בפני חברים בשבת הוא צער, אך גם לשבת בסעודת שבת כשכבה האור הוא צער, ובכל זאת כשם שלא נתיר להדליק בשבת אור, כך אי אפשר להתיר איסור ניקוי בגד, והעונג האמיתי הוא בעשיית רצון ה', גם כשהדבר כרוך במעט סבל.