עוגה עם אותיות- אכילתה בשבת

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 07/07/09 07:33 טו בתמוז התשסט

שאלה

התבקשתי להכין עוגה מקושטת לבר מצווה.

מה ואיך מותר לכתוב על העוגה כך שניתן יהיה לחתכה בשבת?

האם זה משנה אם בקצפת או באותיות בצק סוכר עסקינן?

האם יש עוד אופציות מלבד להכין שלט מבצק סוכר ולהסירו?

האם יש עניין לגבי ה"איך" חותכים?

ומה לגבי ציורים/פסלונים?

ואם העוגה כולה בצורה, והיא מתקלקלת כשחותכים?

ע"פ שמירת שבת ההלכתה, פרק יא סעיף ז:

דברי מאפה שצויירו עליהם אותיות או ציורים כלשהם מיממרח, או ע"י סידור פירות או סוכריות קטנטנות זו על יד זו,

מותר לאכלם אע"פ שע"י אכילתו, האותיות והציורים מתקלקלים. אבל אסור לחתוך את האותיות או את הציורים עובר לאכילתם. חתך מבעוד יום את דברי המאפה, מותר להוציא פרוסה בשבת, גם אם מתפרק על ידי זו אות שלמה או ציור שלם.

ומה לגבי בצק סוכר? או הסרת האותיות?

ראיתי המון עוגות בר מצווה ואיני מבינה מן הספר את התשובה.

תודה רבה...

תשובה

שלום

לכתחילה יש לחתוך ולהפריד את העוגה מבעוד יום, לפני שבת, כדי שלא תמחקי בשבת את המילים ע"י חיתוך (רמ"א או"ח ש'מ ס"ג).

אם לא חתכת מערב שבת, לספרדים מותר לחתוך (דגול מרבבה או"ח שמ' ס"ג), ולאשכנזים יש להסיר קודם את הכיתוב כלאחר יד, דהיינו בצורה שאינה רגילה, כגון עם מזלג הפוך וגב היד, ואח"כ לחתוך.

כל טוב