עובדת זרה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 15/03/13 14:11 ד בניסן התשעג

שאלה

יש לנו בבית קרובת משפחה שיש אצלה עובדת זרה.

רציתי לדעת האם יש הלכות מיוחדות לגבי עובדות זרות?

תשובה

שלום!

כמובן שמדובר בעובדת חוקית.

הבעיה העיקרית בהעסקת עובד זר היא בישולי נכרים, שאסורים באכילה ליהודי, וגם הכלים שבישלו בהם הנכרים אסורים בשימוש וצריכים הגעלה.

מה הפתרון?

א. כל דבר שאוכלים אותו חי - אין בו משום בישולי גויים. ולכן העובדת יכולה להרתיח מים לתה/קפה, שהרי מים נשתים חיים. וכן בכל דבר שמקובל לאכלו גם ללא בישול (פירות וכדומה).

ב. כל דבר שאינו עולה על שלחן מלכים (מאכל פשוט) אין בו משום בישולי נכרים.

ג. דבר שחלק מהבישול נעשה על ידי יהודי מותר.
הגדרת חלק מהבישול: למנהג יהודי אשכנז - מספיק שהיהודי הדליק את האש. למנהג יהודי ספרד - צריך שהיהודי יניח את הסיר על האש. בדיעבד יש מקום להקל גם לספרדים שאם היהודי הדליק את האש המאכל מותר ואין צורך בהגעלה, אך אין לסמוך על זה לכתחילה.

בברכת "כי אורך ימים ושנות חיים וכבוד יוסיפו לך"!