עגבניה עם גן של חזיר

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 14/04/02 05:15 ב באייר התשסב

שאלה

לכבוד הרב, שלום!

אנחנו 3 בנות הלומדות באולפנא. אנחנו צריכות לעשות עבודה בביולוגיה בנושא הנדסה גנטית ושיבוט. שאלת החקר שלנו היא: מה דינה של עגבניה שהושתל בה גן של חזיר. רצינו לשאול את הרב כמה שאלות:

*האם עגבניה זאת בשרית?

*האם היא כשרה בכלל?

*האם גן קטן של חיה טמאה יכולה להשפיע על כשרותה של העגבניה?

בתודה

אנחנו..

תשובה

בס"ד

צריך לדון בענין זה מדין "ביטול ברוב"
הכלל של ביטול הוא שבתערובת של מאכלים שונים כל דבר שלא ניכר טעמו - אין לו ערך וחשיבות הלכתית אף על פי שהוא נמצא. וחכמינו שיערו כי בשישים לא ניכר טעם החב בבשר או טעם החזיר במרק.

שו"ע יורה דעה סימן צח
(א) איסור שנתערב בהיתר מין בשאינו מינו כגון חלב שנתערב בבשר יטעמנו עובד כוכבים אם אומר שאין בו טעם חלב או שאומר שיש בו טעם אלא שהוא פגום מותר והוא שלא יהא סופו להשביח וצריך שלא ידע שסומכין עליו ואם אין שם עובד כוכבים לטועמו משערינן בס' וכן אם הוא מין במינו כיון דליכא למיקם אטעמא - משערים בס'.

לעומת זאת כשיש דבר המעמיד - אפילו האלף הוא לא בטל. ולכן אם ישימו פלפל חריף בשיעור של אחד חלקי מאה של מהמאכל - אין ביטול לפלפל הזה אפילו אם הוא מאיסורי אכילה. כיון שטעמו ניכר.

שו"ע יורה דעה סימן צח
מלח ותבלין מדברים דעבידי לטעמא - אם אסורים מחמת עצמן אינן בטילים בששים.

ומכאן לשאלות ששאלתם על כשרותה ועל בשריותה
- אם הגן הזה ניכר - הרי זה כמו תערובת שאסורה.
- ואם איננו ניכר - בטל בשישים ואינו בשרי.

ומכאן לגן הזה שאת מדברת עליו. אם הוא ניכר ומשפיע על העגבניה הזו באופן של