ס' בראשית- שאלות שלא הבנתי לבד כמה פעמים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 15/12/13 01:01 יב בטבת התשעד

שאלה

ב"ה

שלום,

יש לי כמה שאלות על רש"י בספר בראשית, תודה רבה:

1. פרק ב' פסוק י"ד: "נהר פרת"- מזה שרק הנהר הזה כתוב את שמו רש"י מסיק שזה הנהר החשוב שהוא מוזכר על א"י. כאילו הכוונה שהוא מוזכר בהבטחה של גבולות הארץ?

2. לפי הפירוש של רש"י ש"כל הורג קין שבעתיים יוקם",, שמדובר בנקמה על הריגת הבל בעוד 7 דורות שהיא שלמך שבני בניו של קין יהורג את קין אפשר להבין שקין היה חי עדיין כשלמך היה חי?

3. פרק ב' פסוק ז'- ויפח באפיו.

רש"י מסביר שעשה לעילונים ולתחתונים וכדי שלא תהיה קנאה כביכול עשה את האדם גם מהעליונים וגם מהתחתונים- נשמה וגוף.

רש"י שם כותב שביום הראשון נבראו שמים וארץ.

אני הבנתי שזה לעליונים- שמים,

ולתחתונים- הארץ.

אבל- האם אכן ביום הראשון נבראו שמיים וארץ? הרי פירוש רש"י המפורסם הוא ש"בראשית ברא אלוקים את השמים והארץ"- לא בא להורות את סדר הבריאה אלא להגיד שבתחילת שמים וארץ הארץ היה תוהו ובוהו וכו'.

כי אין לך ראשית שלא דסוק לאחריו ואם בא להורות את סדר הריאה היה צריך להיות כתוב בתחילה ולא בראשית.

ולכן מזה הסקתי שביום הראשון היה האור."יהי אור".

תודה רבה

שבת שלום

תשובה

בס"ד
שלום רב,

1. נהר פרת הוא הגבול המזרחי ביותר של הארץ המובטחת.
2. אכן לפי המדרש למך (שהוא דור שביעי לקין) הרג את קין בשוגג.
3. רשי מביא ממדרש רבה - מכאן משמע שאין הכוונה דוקא ביום הראשון אלא 'בהתחלה' להלן המדרש:
ח כל מה שאתה רואה תולדות שמים וארץ הן שנאמר בראשית ברא אלהים את השמים ואת הארץ, בשני ברא מן העליונים שנא' ויאמר אלהים יהי רקיע, בשלישי ברא מן התחתונים, ויאמר אלהים תדשא הארץ, ברביעי ברא מן העליונים, ויאמר אלהים יהי מאורות, בחמישי ברא מן התחתונים, ויאמר אלהים ישרצו המים, בששי בא לבראות את אדם אמר אם אני בורא אותו מן העליונים עכשיו העליונים רבים על התחתונים בריה אחת ואין שלום בעולם, ואם אני בורא אותו מן התחתונים עכשיו התחתונים רבים על העליונים בריה אחת ואין שלום בעולם, אלא הרי אני בורא אותו מן העליונים ומן התחתונים בשביל שלום, הה"ד וייצר ה'
אלהים את האדם וגו', עפר מן האדמה מן התחתונים, ויפח באפיו נשמת חיים מן העליונים, דאמר רבי שמעון בן לקיש (שם /איוב/ כה) המשל ופחד עמו עושה שלום במרומיו, המשל זה גבריאל ופחד זה מיכאל.

בראשית רבה פרשה יב ד"ה ח כל מה