ס' בראשית- לא הבנתי לבד...

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 02/04/13 22:41 כב בניסן התשעג

שאלה

ב"ה

שלום רב,

מצד אחד רש"י בפירושו בפסוק א' כותב שלא יתכן שהשמיים והארץ נבראו ראשונים כי המקרא לא בא להורות סדר בריאה כי כתוב "ראשית" ולא "בתחילה".

אך מצד אחד בפירושים אחרים שלו הוא מסתמך על זה שהשמיים כן נבראו ביום הראשון- כמו פרק א' פסוק ו': ד"ה "יהי רקיע"- "שאף על פי שנבראו שמים ביום ראשון עדיין לחים היו..." .

איך אפשר להסביר זאת?

הרי רש"י מביא הוכחות לכך שלא הגיוני שהשמיים נבראו ראשונים כי הם נבראו מאש ומים ולכן הם קדמו, והרי הבדלת המים הייתי רק ביום השני. אז איך אפשר לסמוך על זה שהשמיים כן נבראו ראשונים?!

אשמח לתשובה מהירה עד כמה שניתן כמובן

תודה רבה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

שאלתך נשאלת אצל שפתי חכמים (פרוש על רש"י בפסוק ו)
"ואע"ג דרש"י פירש לעיל לפי פשוטו 'בראשית ברוא', דמשמע דעדיין לא ברא שמים, לאו למימרא דלא ברא ביום ראשון, אלא הכי קאמר בתחילת בריאת וכו', ובאמת בריאת שמים וארץ היה ביום ראשון".
שפתי חכמים מדייק ברש"י על פסוק א': אמנם שמים וארץ לא נבראו ראשונים, אבל הם כן נבראו ביום הראשון (אלא שנבראו אחרי המים ודברים נוספים שקדמו לבריאת השמים).