ספק ברכות במקרה מיוחד

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 12/02/07 19:12 כד בשבט התשסז

שאלה

שלום הרב,

אני בת 16 ולפני כמה חודשים החלטתי לקחת על עצמי יותר ברצינות את נושא הברכה שלפני ואחרי האוכל (לא מדובר על נטילת ידיים - את זה אני לא שוכחת, אלא יותר כמו בורא פרי העץ/אדמה, שהכל וכדו'). עד אותו זמן פשוט הייתי שוכחת לברך, והחלטתי לנסות לזכור כמה שיותר.

נוצר מצב בו לפעמים קורה שאני לא יודעת אם בירכתי או לא, כיוון שהתחלתי להתרגל לברך, אבל אני עדיין לא מספיק רגילה. ז"א, למדנו ש"ספק ברכות לקולא", אבל אצלי הגיוני ששכחתי מכורח ההרגל שלא לברך.

שאלתי היא האם במקרה זה יש לחזור ולברך, ולהחמיר ולא להקל, למרות ההקלה בדר"כ שקיימת בברכות?

תודה רבה,

תמר

תשובה

ב"ה

שלום.

ראשית יישר כוחך!! ההקפדה על הברכות מסמלת את העוצמה הרוחנית שטמונה בך ואת היכולת לחוש את הקדושה שבאכילה. אשרייך!!

במקרה שאת לא יודעת מה מברכים אז צריך לברר [לפני האכילה ] עייני בתשובתי "לוח ברכות" ב:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=42725

* אם קרה המקרה והתחלת לברך אך את לא יודעת אם לברך "העץ או "האדמה" אז תברכי פורא פרי האדמה כי היא ברכה כוללנית.
ואם ברכת בטעות ברכת "שהכל" על הכל יצאת ידי חובה למשל רצית לברך ברכת המוציא לחם מן הארץ ובטעות ברכת ברכת שהכל נהיה בדברו יצאת ידי חובה ואת לא צריכה לברך שוב.

* אם קרה המקרה ואת מסופקת אם ברכת ברכה כל שהיא אז כדאי לך לשמוע את הברכה מחברה שהיא תברך ותתכוון להוציאך ידי חובה ואת תעני אמן על הברכה.
והדרך הטוב יותר היא לאכול דבר אחר שלא חשבת עליו כלל ואז לברך ולפטור את הדבר שעליו יש ספק .

בתאבון,

עוזיאל אליהו,

.