סליחה, לשון הרע

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 19/09/12 22:49 ג בתשרי התשעג

שאלה

ברגע של נפילה רבתי עם חברה טובה ודיברתי עליה מאחורי הגב, "לכלכתי" עליה לא מעט, עם חברה טובה אחרת... אח"כ הרגשתי כ''כ רע, ועד עכשיו אני לא מאמינה שהגעתי לשפל כזה.

בערב ראש השנה עשיתי "סולחה" עם החברה, ועכשיו שתינו שמחות מאוד, ופחות או יותר חזרנו למצב הקודם והנורמלי. החברה לא יודעת שדיברתי עליה לשון הרע. אני יודעת ב200 אחוזים שאם היא תדע, היא תתעצב ותכעס מאוד.

האם אני חייבת להודות בפני החברה שדיברתי עליה, או שמספיק שהבהרתי לחברה שדיברתי איתה שתשכח מה שאמרתי, ושתינו מתחרטות שדיברנו לשון הרע ולא מתייחסות למה שדובר שם?

אשמח לתשובה מהירה, לפני יוה"כ... תודה מראש!

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

אם אדם דיבר לשון הרע על חברו - והשומעים דחו את דבריו ואם כן לא התגנה האדם המדובר, אז יש כאן רק עבירה בין אדם למקום, וצריך לעשות על כך תשובה בינו לבין ה'.

ואם השומעים קבלו את הלשון הרע, יש כאן עבירה גם בין אדם לחבירו וצריך להודיע למדובר ולבקש ממנו סליחה.
זו דעת החפץ חיים (ה,יב).

אבל הר' ישראל סלנטר אמר שאם אדם יספר לחבירו זה יגרום לו צער ואי אפשר לבקש סליחה אם בבקשה עצמה גורם לו צער ועגמת נפש,

לכן דעתו לבקש סליחה באופן כללי מבלי לפרט את החטא והדיבורים.
(עי פסקי תשובה תרו, ד)

מה שאמרת לחברה שדברת איתה זה מצויין, כי אם הוצאת מראשה את דברי הלשון הרע בזה תיקנת את הצד של בין אדם לחברו ונשאר לתקן רק בין אדם למקום.
ואלו הימים המתאימים ביותר לזה.

ותזכי לגמר חתימה טובה.

דני ארגמן