''סיום''

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 09/10/02 20:35 ג בחשון התשסג

שאלה

רב יקר!

שמעתי פעם בדרשה של סיום מסכת שלא סתם קוראים לזה "סיום" - אתה יכול להסביר לי מה זה?

תשובה

שלום לך.
אכן מנהג עתיק וותיק בעם ישראל לעשות סיום מסכת עם תפילה מיוחדת הכתובה בסוף המסכתות שעניינה תודה על הלימוד וברכת הצלחה בהמשך הלימוד וסייעתא דשמיא.
מדוע קוראים לזה סיום?
הפשט, סיימנו מסכת בשעה טובה, ולכן מילה פשוטה בעברית – סיום.
וכדי שלא יחשוב אדם סיימתי ודי, לכן הוא חוזר ואומר "הדרן עלך", אשוב ללמוד עוד מסכתות בעזרת ה' כי אין קץ וגבול ללימוד התורה.

והנה ב"ספר המנהגים" בערך "סיום" כתב דבר מענין משם ה'קול יהודא', ואולי לזה נתכוונת בשאלתך:
סיום = האותיות של מילה זו הן אותיות שתוכן בגימטריה שווה לשמם.
דהיינו, האות ס', נקראת בעצם סמ"ך:

ס = 60 מ"ך = גם כן 60
י = 10 ו"ד = 10
ו = 6 ו = 6 (ו"ו)
מ = 40 ם = 40 (מ"ם)

מה הרעיון?
הסיום הוא על הנגלה ומה שנסתר ולא הבנתי אזכה להבינו.
ורמז נוסף נראה לי, הרי התלמיד המעולה צריך להיות תוכו כברו – אותיות אלו תוכם כברם!
יהי רצון שנזכה ללמוד הרבה ולסיים הרבה ולשנות הרבה
ויהא תוכנו כברנו אמן.