סוגיות כשרות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/07/10 15:38 ה באב התשע

שאלה

שלום רב

ברצוני לברר סוגיות כשרות שונות:

1. לגבי תבניות רב פעמיות הנקנות יחד עם תנור אפיה- כיצד צריך לנהוג בהם?

האם חייבים להפריד בין התבניות בנוגע לאפייה חלבית/ בשרית או שהמתנה של 24 שעות בין האפיות וניקיון שוטף מספיקים?

2. מה דין תבניות פיירקס?- האם צריך להפריד אותן בבשר וחלב אם אופים בתוכן?

3.כלי פלסטיק המשמשים ילדים- האם צריך כלים ספציפיים לחלבי/ בשרי או שאותם הכלים יכולים לשמש לכאן ולכאן?

4. קופסאות פלסטיק לאחסון- שוב, האם צריך להפריד בקופסאות חלביות ובשריות או שאם כל הנשמר הוא למעשה קר, אין כל צורך

תודה רבה

תשובה

בס"ד
1. תבנית שנאפה בה מאכל חלבי הופכת להיות חלבית לתמיד וכך תבנית שנאפה בה מאכל בשרי הופכת להיות בשרית לתמיד. לכן נהגו בכל בית ישראל לסמן תבניות חלביות ובשריות ולהשתמש בהן בהתאם. המתנה של 24 שעות ונקיון לא מועילים לעניין זה.
2. לגבי כלי פירקס וזכוכית יש מחלוקת. יש אוסרים אבל הרב עובדיה מתיר שימוש בכלים אלו גם לבשר וגם לחלב מפני שלפסיקתו כלי זכוכית וכן פיירקס אינם בולעים (עיין http://www.halachayomit.co.il/DisplayRead.asp?readID=154) כמובן יש לנקותם היטב ושלא יהיו בהם סדקים וכד'.
3. בכלי פלסטיק הדין הקובע הוא שימוש בחם או קר וכן בדברים חריפים (פלפל חריף בצל שום וכד' שהם נחשבים כמו חם). אם משתמשים רק בקר אפשר שיהיו גם לבשר וגם לחלב ואם לעיתים שימושם בחם (יד סולדת) חייבים להפריד. הואיל ואוכל בשרי על פי רוב מוגש חם נראה שיש להפריד גם בכלי פלסטיק.
4. הדין של קופסאות פלסטיק כמו הדין של כלים מפלסטיק. אם יודע שלעולם לא יהיה בכלי אוכל חם במידה שיד סולדת, ולא אוכל חריף אז אין בליעה בכלי ויכול להשתמש לבשר ולחלב.