נרות חנוכה ונרות שבת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 04/08/02 00:59 כו באב התשסב

שאלה

מה קודם , הבדלה או הדלקת הנר?

תשובה

במוצש"ק יש להתפלל ערבית מיד עם צאת הכוכבים. לאחר התפילה, בביהכנ"ס מדליקים נר חנוכה ואח"כ מבדילים. ואם טעו והבדילו קודם הדלקת נר חנוכה ידליקו עם ברכה אחר ההבדלה.
בבית ברוב הקהילות נהגו להבדיל, ואח"כ להדליק נר חנוכה. אך יש הפוסקים כדעת רמ"א להדליק ואח"כ להבדיל - "ודעביד כמר עביד, ודעביד כמר עביד".

בבית הכנסת מדליקים נר חנוכה ואח"כ מבדילים - גם כדי שתהיה שהות לציבור לראות את נר החנוכה, וגם כדי לאחר את יציאת השבת. הנוהגים להבדיל ואח"כ להדליק (משום תדיר ושאינו תדיר תדיר קודם), או ביכנ"ס שטעו והבדילו ואח"כ הדליקו - ישהו מעט בביהכ"נ אחר ההדלקה.

בבית לרוב הדעות מבדילים ואח"כ מדליקים, במיוחד משום שמצוי שאלה שבבית טרם הוציאו את השבת, וכיצד ידליקו קודם הבדלה? אמנם יש מנהג שגם בבית מדליקים ואח"כ מבדילים כדי לאחר ביציאת השבת.

המאחר לבא לביתו רשאי להדליק במשך כל הלילה רק בהתמלא אחד משני התנאים הבאים:
1.שיהיו בני הבית נעורים. אם הם ישנים, ידליק בלי ברכה, אך נכון להעירם כדי לזכות בברכה.
2.אם חלון ביתו פונה לרחוב שמצויים בו עוברים ושבים, וגובהו פחות מ20- אמה (12-10 מטר, דהיינו כ4- קומות).