נסיעה ע"י גוי בחו"ל בחג

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 14/10/16 13:35 יב בתשרי התשעז

שאלה

שלום הרב,

אני סטודנט לרפואה בחו"ל וביום ראשון אין לימודים.

אני רוצה לנסוע לעשות את החג הראשון בבית חב"ד - הבעיה היא שלמחרת יש לימודים ואני חייב להיות נוכח בשיעור.

(אני לא כותב אלא פשוט נוכח)

כדי להצליח לבצע זאת אצטרך לנסוע במהלך יום ראשון בלילה/ שני בבוקר עם נהג גוי(מונית שהוזמנה מראש ושולמה מראש) -

ראיתי תשובה מוקדמת של הרב בענין בשבת. - שאסר.

האם יש מקום להתיר זאת בחג?

חשוב לי לציין שבמידה ולא ניתן להתיר זאת אפסיד את החג, תפילות במנין, סוכה וארבעת המינים.

(העיר בה אני נמצא היא ללא כל קהילה יהודית/סממן יהודי - המרחק לעיר אליה אני רוצה לנסוע הוא כשעה באוטובוס.

בברכה.

תשובה

שלום
אמנם הבערת אש קלה יותר בחג מאשר בשבת, אך בכל זאת נראה שאי אפשר להתיר זאת, מכיון שיש גם בחג איסור של יציאה מחוץ לתחום. ומלבד זאת, בנסיעה יכולים להיות עוד איסורים חוץ מההבערה.
לכן, אני חושב, שהאפשרויות הן כדלהלן:
א. לנסוע לבית חב"ד ולהישאר שם כל החג (האם הפסד הלימודים ביום שני יגרום להפסיד את כל הקורס? האם אין אחוז של נוכחות שמותר להיעדר?)
ב. לנסוע לבית חב"ד ולבקש מהם שיארגנו לך ארבעת המינים. שאיתם תוכל לחזור באותו יום. כמו כן, להתייעץ איתם לגבי אפשרות לבנות את הסוכה המינימלית במקום מגוריך (תנסה לראות האם אין לך אפשרות לבנות משהו קטן - 70/70 ס"מ בגובה מטר).
ג. אם אין אפשרות כזאת, אז עדיף שתתפלל ביחיד ובלי ארבעת המינים ותאכל בלא סוכה, מאשר שתעבור על איסורים ביום טוב.
בהצלחה רבה וחג שמח