נסיעה בערב שבת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 02/07/02 15:30 כב בתמוז התשסב

שאלה

מהן המגבלות של נסיעה בערב שבת?

תשובה

"ויחן את פני העיר" (בראשית לג,יח)- יעקב מלמדנו בזה, שאין להכנס בערב שבת לעיר עם דמדומי חמה, אלא מוטב לחנות את פני העיר מבחוץ ולא להכנס לספק חילול שבת. לפיכך:

א. אין הולכין בערב שבת יותר מג' פרסאות, כדי שיגיע לביתו בעוד היום גדול ויוכל להכין צרכי סעודה לשבת - בין שהולך לבית אחרים ובין שהולך לביתו (שו"ע או"ח רמט,א).

ב. שיעור זה של ג' פרסאות אינו מידת אורך, אלא שיעור זמן, והיינו שליש היום. לכן היוצא לדרכו בימי שישי, אפילו ברכב, אסור לו לנסוע נסיעה שתיארך יותר משליש היום. לכן, בימי שישי החל מסוף זמן קריאת-שמע, שהוא שליש היום, אסור כבר לצאת לדרך.

ג. אם לוקח עמו אוכל מוכן, או שיודע שכבר הכינו צרכי שבת באותו מקום שאליו הוא נוסע - מותר לנסוע יותר משליש היום.

ד. אולם גם כך, יש לחשוש שמא יבוא לידי חילול שבת כתוצאה משיבושי דרכים, תאונות, גשמים, פקקים וכד'. לכן יש להקדים ככל האפשר את זמן הנסיעה כדי שיוכל להגיע למחוז חפצו לפני כניסת השבת. ראוי לחשב את זמן הנסיעה בערב שבת, כפול מזמן הנסיעה שבכל יום - למשל, אם בדרך כלל זמן הנסיעה הוא שעה, יקדים ויצא שעתיים לפני הזמן.

ה. אין לנסוע במונית כשמגיע למחוז חפצו עם הדלקת נרות שבת, כי הנהג צריך גם הוא להספיק לחזור למקומו טרם ההדלקה.