ניקוי הבית בשבת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 18/08/02 18:36 י באלול התשסב

שאלה

האם מותר לטאטא ולשטוף את הרצפה בשבת?

תשובה

א. בימים קדמוניים היתה הרצפה עשויה מעפר, וטאטואה בשבת אסור משום 'משווה גומות' שהוא תולדת 'בונה'. מאותו טעם אסור לטאטא גם כיום ריצפת אוהל או סוכה העשויים עפר.

ב. אולם מותר לטאטא רצפה עשויה אבן, ובתנאי שיהיה המטאטא עשוי משערות רכות.

ג. את רצפת בית המקדש היו מדיחים ע"י פתיחת אמת המים, וכך היו המים זורמים על פני הרצפה כולה. מהגמרא בפסחים סד,א משמע שאסור להדיח רצפה במים, כיון שאין בכך צורך כל כך. מדברי הרמב"ם (רמב"ם שבת כא,ג) מבואר שאיסור זה חל גם כאשר הריצוף עשוי אבן, למרות שהכיבוד (טאטוא) מותר במקרה זה. החילוק הוא, שההדחה במים אינה חיונית כל כך כמו הטאטוא (ע"פ מגיד-משנה).

ד. מאותו טעם אסור להדיח גם כיום רצפה ע"י שפיכת מים על פני כל החדר, פיזורם ואיסופם באמצעות מגב. גם שימוש בסחבת ריצפה אסור מחשש שמא יבוא לסחוט את הסחבה.

ה. אולם מותר לשטוף באמצעות מגב (ללא סחבה) קטע מרצפת החדר (העשויה אבן) שהתלכלך, וכן מותר לנקות באופן זה שולחן שנשפכו עליו משקים.

ו. כמו כן מותר לנקות את השולחן באמצעות סמרטוט, אבל אסור לסוחטו.